Де можна курити в Україні?

02 жовтня 2023

У тютюновому димі міститься понад 50 канцерогенів та шкідливих речовин. Якщо фільтр на сигаретах стримує хоча б деякі з них, то при вдиханні диму у людини, яка не курить, немає жодного захисту. За даними ВООЗ, пасивне куріння входить до переліку основних причин смертності в усьому світі. За приблизними оцінками, близько 200 тисяч людей щороку помирають від впливу тютюнового диму.

Кількість цінителів тютюну зростає, тому медики б'ють на сполох, а влада вводить обмеження. Україна приєдналася до світової тенденції та запровадила заборону куріння у 2012 році. Під обмеження потрапив продаж та вживання сигарет та сигар. Трохи згодом до списку забороненої продукції потрапили кальяни, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну.

Згідно з соціологічними опитуваннями, проведеними серед курців після початку повномасштабної війни, понад 40% респондентів збільшили вживання тютюнових або нікотинових виробів. Знову загострилося питання щодо захисту некурців. Мало хто знає законодавчі норми, але незнання не звільняє від відповідальності. Щоб уникнути адміністративного покарання, розберемося з цього питання.

Коли набула чинності заборона на куріння в Україні

Закон про заборону куріння у громадських місцях під номером 4844 ухвалили у 2012 році. Діяти він почав за 3 місяці. Зміни до законодавства щодо обмеження куріння внесли у грудні 2021 р. З того часу норми діяли з певним інтервалом. З 11 липня 2022 р. з'явилася заборона на паління у громадських місцях - не лише кальянів, електронних та звичайних цигарок, а й стіків.

Однак у березні 2022 року Кабмін оголосив мораторій на перевірки на час воєнного стану. Тому за фактом відповідальності за недотримання закону порушники не несли. У квітні 2023 року вийшов наказ про позаплановий державний контроль. У документі уточнювалися зміни у тютюновому законодавстві на час воєнного стану.

Перевірку виконання норм на конкретному об'єкті може ініціювати:

  • сам суб'єкт господарювання;
  • прем'єр-міністр з особистого доручення;
  • фізичні особи.

Після 11 липня 2023 року набули чинності редагування з посиленням штрафів. Остання редакція запроваджує обмеження на виробництво та торгівлю тютюновими виробами зі смаковими та ароматичними добавками. Також забороняється реклама сигарет, їх електронних аналогів та стиків.

За куріння у недозволеному місці відповідає не лише порушник. Стягнення одержує і власник території, де відбувається незаконна дія. Держспоживслужба приймає скарги в електронному форматі через свій сайт.

Який штраф за куріння у громадському місці загрожує порушникам

Адміністративна відповідальність для курця передбачає штраф:

  • 51-170 грн за першого правопорушення;
  • 170-340 грн за кожне подальше порушення протягом того ж року.

За продаж покупцям до 18 років тютюнових виробів та перерахованих у законі пристосувань для куріння нараховують штраф 1020 грн. Якщо продавця ловлять вдруге, сума множиться на 10. Реалізація сигарет і сигарил здійснюється в пачках. Поштучно продаються лише сигари.

Заборонено куріння у громадських місцях, таких як зали ресторанів, внутрішні приміщення кав'ярень або барів. За перший інцидент власники заплатять 3 000 грн., а всі наступні рази оплата сягне 15 000 грн. У закладах обов'язково мають бути таблички з написами або графічні символи, що означають заборону. Інакше власнику загрожує штраф у 1000 грн.

Якщо штраф не сплачують у строк, він переходить до служби примусового виконання. У цьому випадку розмір штрафу подвоюється і до нього додають пеню. Тому платити вигідніше вчасно, а ще краще не порушувати закон і витрачати гроші не на штрафи, а на колекційні сигари.

Де не можна курити в Україні за законом

У масштабах України у довоєнний час щороку діагностувалося 86 000 смертей від хвороб, спричинених тютюнопалінням. Тому уряд посилив правила використання тютюнової продукції та електронних аналогів.

Перелік місць, де куріння заборонено на законодавчому рівні, включає:

  • ліфти та таксофони;
  • приміщення та територію навчальних, спортивних та охоронних закладів;
  • дитячі майданчики;
  • приміщення громадського харчування, об'єктів культури, підприємств, органів влади;
  • пасажирський транспорт;
  • приміщення готелів та гуртожитків;
  • під'їзди будинків;
  • підземні переходи, зупинки громадського транспорту, вокзали.

Закон про заборону куріння передбачає розміщення графічних знаків та письмових попереджень в установах та на їх території. В аеропортах адміністрація може організовувати окремі закриті приміщення для курців із потужними витяжками та нагадуванням про шкоду нікотину.

Де можна курити в Україні на законних підставах

Рамки обмежень визначає поняття «суспільне місце». До нього належать частини споруд із вільним чи тимчасовим доступом для людей. Сюди входять стадіони, паркінги, будинки, куди потрапляють на запрошення, періодично чи за плату.

До списку не входять:

  • парки;
  • пляжі;
  • вулиці.

У цих локаціях можна використовувати сигарети, сигари, електронні замінники, кальяни тощо. Проте місцева влада на рівні міста, села, селища чи територіальної громади може встановити свої обмеження. Це передбачено у 13 пункті редакції закону № 1978-IX від 16.12.2021.

Курець не несе адміністративної відповідальності, якщо він знаходиться на території приватної власності. У квартирі, будинку, на земельній ділянці власник може спокійно насолоджуватись якісною сигарою без порушення закону. Балкон також входить у поняття приватної території.

Власник автомобіля може курити у власному транспортному засобі за умови, що він не використовується як таксі і не здійснює пасажирських перевезень. До дозволених місць належать відкриті тераси та літні майданчики, якщо це не суперечить внутрішнім правилам ресторанів, кафе та інших закладів громадського харчування.