Які сигари курив Вінстон Черчілль?

02 жовтня 2023

Знаменитий британський політик Вінстон Черчілль запам'ятався світу видатною кар'єрою, реформами та крилатими фразами. Його образ невідривно пов'язаний з курінням. На багатьох фотографіях чоловік тримає сигару в роті чи руці.

Черчілль курив усюди і в будь-який час. Після його відставки з посади прем'єр-міністра, крісло в кабінеті так і не змогли очистити від попелу. Оточення задарувало його сигарними аксесуарами, серед яких тільки каттерів вистачило б на великий музей. У будинку чоловіка була спеціальна кімната із запасами понад 3000 тютюнових виробів. Причому умов зберігання кожної сигари суворо дотримувалися, а при розпаковуванні упаковки на ній проставлялася дата відкриття.

Що курив Вінстон Черчілль на початку своєї кар'єри

Уінстон Леонард Спенсер Черчілль з'явився на світ у 1874 році. Від матері американки він успадкував подвійне громадянство. Батьком майбутньої знаменитості був член британського парламенту, що пізніше відкрило Уїнстону дорогу до Палати громад. Чоловік закінчив королівський військовий коледж, після якого розпочав військову кар'єру.

Офіцери Великобританії, щоб проявити себе, шукали війни у ​​різних куточках земної кулі. У Європі тоді було спокійно, тому двадцятиоднолітній Вільям вирушив на Кубу. Насамперед він познайомився з місцевими тютюновими виробами та алкоголем. Сигари відразу ж завоювали кохання Черчілля, і залишилися його пристрастю до останніх днів.

За п'ять років Вільям встиг взяти участь у трьох імперських військових конфліктах і заслужити нагороди, проте Куба назавжди залишилася в його серці. Навіть після повернення з Гавани, чоловік регулярно викурював кубинські сигари ручного скручування. Вони стали зразком якості, а потім візитною карткою та підтвердженням вишуканого смаку аристократа. Протягом життя британець пробував різні сорти тютюну, але кубинські вироби складали більшу частину його колекції.

З 1900 року стрімко розвивається політична кар'єра Черчілля. Вже за 10 років він обійняв посаду міністра внутрішніх справ, а потім сів у крісло прем'єр-міністра. Політик любив хороший алкоголь та якісний тютюн, і ніколи не відмовляв собі у дорогому задоволенні. Крім політичної кар'єри, великий британець був письменником, художником, журналістом, Нобелівським лауреатом і членом Британської академії наук.

Які сигари курив Черчілль на посаді прем'єр-міністра

Уінстон купував тютюнові вироби у двох надійних постачальників із Куби. Від виробника La Aroma de Cuba до Великобританії привозили сигари із м'ятним наповнювачем. Бренд не зберігся до наших днів, але вписав своє ім'я в історію завдяки тісній співпраці з відомим політиком.

Компанія Romeo y Julieta постачала Черчіллю сигари кольору «Мадуро». У довжину вони досягали 178 мм, а діаметрі 18,5 мм. Кубинська марка сигар відома тісною співпрацею зі знаменитостями. Власник компанії Пепін Родрігес враховував побажання іменитих клієнтів і створював унікальні продукти для конкретних особистостей. Наприклад, сигари Черчілля крім індивідуального наповнення обертали позолоченим бантом.

Британець розкурював улюблені сигари за допомогою спеціальних сірників з Канади. Він розмочував кінчик, а потім сірником або пробійником робив отвір у щільно скрученому листі. Підкурював тим же сірником або свічками з робочого столу.

Окрім того, що курив Черчілль, цікаво як він це робив. Збереглося кілька фактів, правдивість яких не можна підтвердити чи спростувати. Знаменитий британець:

  1. Ніколи не використовував гільйотину, воліючи пробійник. Підготовка до викурювання за допомогою пробійника виключає кришіння обрізаних країв, дає більш глибокий смак і незвичайний аромат.
  2. Колишній прем'єр-міністр всюди возив із собою срібну попільничку, але ніколи не користувався нею.
  3. Британець не струшував попіл, а чекав, поки він сам упаде. Тому всі поверхні, папери та одяг у його будинку та робочому кабінеті були забруднені.
  4. Черчілль міг закурювати одну й ту саму сигару кілька разів.

Пристрасть політика була настільки сильною, що він курив навіть у літаку. У разі військового часу бортам наказувалося летіти на величезної висоті. Людям одягали кисневі маски та спеціальні костюми, у яких неможливо було курити. Проте визначний британець знайшов вихід. За його замовленням виготовили кисневу маску, яка не заважала тримати сигару в зубах.

Скільки курив Черчілль протягом дня

У середньому політик викурював до десяти сигар на день. Він робив це дуже специфічним чином. Черчілль перекочував у роті і прикушував сигару зубами, через що вона буквально зжовувалась. За такої техніки щільно скручене тютюнове листя розмокало, розривалося на волокна, чим сильно дратувало чоловіка.

Сигари, які курив Черчілль, ніколи не скурювалися до кінця. Згодом політик вигадав вихід. Він замовляв «белібанти» - тонкі смужки целюлози на клейовій основі, які утримували розмокше листя. Коли сигара починала кришитися в роті, чоловік обертав кінчик паперової смужкою і продовжував насолоджуватися процесом.

У паперу було ще одне призначення. Багато тютюну викликало роздратування, а смужка трохи згладжувала неприємні відчуття. Загальна кількість недопалків, що залишилися після колишнього прем'єр-міністра, перевищувала 250 тисяч. Основна їхня частина назавжди зникла в урнах, хоча деякі екземпляри збереглися, і тепер перебувають у приватних колекціях поціновувачів.

Сьогодні припискою Churchill різні марки позначають улюблений формат британця: розмір 178 на 18,5 мм та темний колір верхнього листя. Точних відомостей про смак та аромат сигар політика не збереглося. Їх виготовляло вузьке коло осіб, технологію зберігали в секреті. Тому сучасні бренди пропонують різне наповнення.

Уінстон Черчілль залишив вагомий внесок у світову історію, літературу та культуру. Він любив життя і щиро насолоджувався щодня, про що говорить пристрасть до якісного кубинського тютюну.