В якій країні найбільше курців?

04 декабря 2023

Куріння сигарет та сигар – поширене явище у всьому світі. Однак є країни, жителі яких споживають на порядок більше тютюнових виробів, ніж інші. 

Деякі віддають перевагу саме сигарам, в інших частка жінок перевищує відсоток чоловіків, що палять. Розглянемо цікаві факти, свіжі рейтинги і дізнаємося, хто вона – країна, в котрій курять гайбільше у світі.

Країна, в котрій палять найбільше: ключові фактори впливу

ВООЗ повідомляє, що в 2023 році частка курців перевищує один мільярд із загальної кількості населення планети в сім з половиною мільярдів. Щороку шанувальники тютюнових виробів споживають майже шість мільярдів цигарок та сигар.

За різними джерелами рейтинги світових країн, що найбільше палять, відрізняються, але в цілому на місце країн у таких топах впливають одні й ті ж чинники.

  1. Популярність тютюнових виробів. Держави-прихильники куріння насамперед визначаються відсотком дорослого населення, яке курить регулярно або періодично.
  2. Середнє споживання одним мешканцем. За цим показником обчислюють, скільки в середньому викурює одна людина у певній країні.
  3. Державна політика щодо куріння. Показник ґрунтується на специфіці оподаткування, законодавчих заходах, обмеженнях у рекламі, інших подібних факторах.
  4. Мінімальний вік курців. З'ясовується, у якому віці мешканці країни в середньому починають курити. Це впливає на популярність куріння. Переважно в країнах, що найбільше курять, жителі починають курити ще в дитинстві, а в тих, хто не курить – навпаки.

Деякі рейтинги також враховують гендерні показники, відсоток чоловіків і жінок, що палять, порівнюють їх між собою.

Країни-курці: топ 2023 по Європі

Євростат надав дані, за якими загальна частка щоденних споживачів тютюнової продукції становить 19,7%. Кілька років тому майже 6% жителів країн Євросоюзу щодня викурювали щонайменше дві пачки, а 12,6% обмежувалися однією чи меншою кількістю.

Лідерами в топі ЄС вважаються Болгарія – 28,2% курців, Туреччина – 27,3% та Греція – 27,2%. Трохи менші показники в Угорщині (25,8) та Латвії (24,9%). На противагу їм – країни з найменшою кількістю споживачів тютюну. У Швеції курять лише 9,3% населення, в Ісландії – 11,2%, у Фінляндії, Норвегії та Люксембурзі – від 12,5% до 13,5%.

Рейтинг країн, що найбільше палять: Азія, Америка чи Африка?

За статистикою загальна кількість курців у світі перевищила позначку в один мільярд, а більшість із них проживає в країнах Азії. «Передовиками» у рейтингу стають Китай, Індонезія, Індія - число шанувальників сигар, сигарет і трубок в сукупності досягає 400 мільйонів чоловіків.

Жінок, які споживають тютюн, найбільше у США, Індії та Китаї (майже 17 мільйонів). За даними за 2022 - початок 2023 рр., беззаперечним лідером топу є Науру, 52,1% населення якого вживають тютюн.

У п'ятірку також увійшли Тувалу, Чилі, Кірібаті, М'янма. А найменше шанувальників тютюну опинилося в Ефіопії, Нігерії та Гані. У Сполучених Штатах тютюн споживає 45 мільйонів людей від 18 років. 21,5% чоловіків та 17,3% жіночого населення країни.

Топ країн, що палять, у гендерному розрізі

У європейських державах відсоток чоловіків, що палять, переважає над жінками. Щодня вживають сигарети і сигари 22,3% чоловічого населення старше 15 років проти 14,8% жіночого. Найбільше чоловіків, що палять, проживає в Болгарії (майже 38%), Латвії (майже 35%), Румунії (близько 31%). І хоча сильна стать об'єктивно лідирує, є країни з прямо протилежною ситуацією.

У топ-6 держав із найбільшими показниками куріння серед жіночого населення увійшли: Чорногорія, Греція, Болгарія, Сербія, Чехія та Данія. Причому остання є єдиною країною у світі, де відсоток жінок, що вживають тютюн, перевищує частку чоловіків. 19,3 проти 18,9% за Данією.

За результатами досліджень саме в Європі найвищий відсоток жінок-курців, а за обсягом споживання тютюну жіноче населення практично не поступається чоловічому. Серед європейських держав з приблизно рівним ставленням курців – Чорногорія, Боснія та Герцеговина, Сербія, Болгарія, Данія.

Тютюнова зона: де найменше заборон для курців

Поряд із всесвітньою кампанією, що обмежує можливості курців, залишаються нейтральні країни, де умов набагато більше. Найкомфортніше шанувальникам тютюнової продукції в наступних державах.

Андорра

Тут немає заборон на тютюнопаління у клубах, ресторанах, розважальних закладах, при цьому статистично підтверджується майже найвища тривалість життя населення. А ще в Андоррі нікотинова продукція не обкладається традиційним для інших держав митом. жителі та гості країни можуть курити в своє задоволення без обмежень та гранично дешево.

Сербія

Місцеві нікотинові обмеження скоріше відносяться до декоративних, ніж до чинних. Народ активно курить у закладах, на вулицях, нерідко – просто під забороняючими вивісками без будь-яких подальших покарань.

Греція

Тут знаходиться наймасштабніша в Європі діаспора шанувальників тютюну. І хоча державна влада не залишає спроб обмежити настільки заспокійливе заняття у громадських місцях та закладах, на практиці майже нічого не змінюється. люди продовжують «диміти» у пабах, клубах, ресторанах.

Японія

Країна сонця, що сходить, вкрай лояльно і доброзичливо ставиться до споживачів нікотинових виробів. «Диміти» тут можна практично будь-де, а вартість тютюнової продукції настільки низька, що Японія по праву набуває статусу Мекки курців.

Іспанія

Незважаючи на чинне з 2006 р. законодавство, яке обмежує куріння, заборони майже не вплинули на звичний стан справ. До цього дня «димною зоною» залишається більшість барів, пабів, клубів.