Скільки курців в Україні?

04 декабря 2023

Протягом багатьох років в Україні існує культура паління, і значна кількість людей продовжує курити тютюн. За результатами соціальних опитувань, українці все більше віддають перевагу сигаретам та іншій тютюновій продукції, залишаючись байдужими до нових девайсів та нікотинових гаджетів.

У порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення показники значно збільшилися, а кількість людей, які курили час від часу, скоротилася на користь постійного споживання тютюну.

Скільки людей в Україні курить: сигари, цигарки та інші переваги

Серед дорослих українців частка чоловіків, які щодня курять, становить 45%, а жінок –  понад 9%. За кількістю юних курців Україна перебуває на 17 місці у загальному рейтингу: серед нашої молоді 45% хлопців, що мають пристрасть до нікотину, та 35% дівчат.

Згідно зі статистикою Головного управління Держпродспоживслужби, наразі ціла третина працездатних українців –  активні курці, а це понад дев'ять мільйонів людей. У розрізі кількості сигарет, що викурюються на людину, наша країна посідає друге місце в європейському рейтингу.

Більшість людей надають перевагку натуральному тютюн – сигаретам або сигарам. Решта нікотинової продукції менш популярна: лише трохи більше 3% громадян користуються електронними девайсами, менше 3% - продукцією з тютюну, що нагрівається, і всього 2,6% українців віддають перевагу кальяну.

Відсоток курців в Україні: динаміка до і після війни

У сьогоднішніх умовах наші співгромадяни почали курити значно більше, ніж до війни. За найскромнішими оцінками показники збільшились на 5%. Таке зростання популярності тютюнової продукції багато в чому пов'язане зі стресом, складними умовами, медитативним ефектом куріння.

Кількість українців, які не палять, тепер зменшилася майже на 5% порівняно з 2021 р. За рік до повномасштабного вторгнення майже 75% громадян взагалі не вживали нікотинової продукції. Популярність куріння під час війни зросла майже на 27%.

Людей, які щодня вживають тютюнову продукцію, побільшало на 2,3%, і ще на 2,4% зросла кількість епізодичних курців. Причина поширення звички в Україні очевидна. реакція на пов'язаний з війною стрес та зміна пріоритетів дуже очікувані.

При опитуванні громадян, які раніше не курили до лютого 2022 р., майже 6% повідомили про пристрасть до тютюну, що з'явилася, і про відсутність бажання кидати. Переважна більшість «досвідчених» курців (майже 80%), які збільшили інтенсивність споживання тютюну, курять саме цигарки.

Чоловіки та жінки: скільки курять в Україні

Якщо популярність сигар і сигарет виразно зросла, то використання «вейпів», багато- та одноразових електронних девайсів практично не змінилося. Наші співгромадяни демонструють консерватизм та відсутність інтересу до новинок індустрії.

Згідно з опитуваннями, на сьогодні регулярними курцями є 27,4% українців. До цього числа входять 44% дорослих чоловіків і майже 14% жінок.

Щоденними споживачами тютюнової продукції виступають 37,5% українців та 11,1% українок, решта палять за сильного стресу або просто з меншою регулярністю. За результатами опитувань Держслужб досвід куріння понад 20 років у 38% від числа всіх курців обох статей.

У гендерному та віковому розрізі спостерігаються такі дані щодо курців:

  • 18-59 років: 43% чоловіків, 7% жінок;
  • 60+ років: 23% від загальної кількості;
  • 16-17 років: 6% хлопців та 2% дівчат.

У розрізі щоденного споживання цигарок, 35% українців викурюють 6-10 штук на добу, 32% - між 16 та 20 штуками.

Актуальна статистика курців в Україні

Найсвіжіша статистика від травня 2022 р., наведена Київським міжнародним інститутом соціології, демонструвала такі показники тютюнопаління серед українців:

  • число респондентів, що палять – 32%, з них 28% роблять це щодня;
  • загальний відсоток жінок, що палять – 17%, чоловіків – понад 50%;
  • найінтенсивніше споживають тютюн громадяни віком 30-49 років, загалом звичку має 42% населення цього віку;
  • серед громадян 18-29 років – 35% шанувальників тютюну, 50-59 років – 31,5%;
  • найстарша категорія українців курить менше: 60-69 років – 22%, 70 років – 11,5%;
  • досвід використання нікотинових виробів у курців-«новачків» спостерігається серед 20% респондентів, а 13% з них у локальні проміжки «палять» щодня.

Та сама статистика демонструє відданість співвітчизників саме до сигарет і сигар – решта продукції та курильні аксесуари куди менш поширені. Люди вдаються до них виключно ситуативно.

Анонс тематичних новин: попереджений – озброєний

Уже на початку 2024 р. українців, які палять, чекають деякі зміни. Відповідно до постанови влади, чинні нині норми щодо маркування упаковок сигарет скасовуються і будуть замінені на нові. Нововведення пов'язані з імплементацією директиви Єврокомісії та обов'язковою зміною маркування пачок.

Серед уже введених та очікуваних положень такі:

  • заборона продажу тютюну для самокруток, ароматизованої тютюнової продукції (від 07.2023 р.);
  • збільшення попереджувальних написів на пачках до 65% від загальної площі (від 01.2024 р.);
  • обов'язкове надання повного складу тютюнових виробів до Держпродспоживслужби (від 06.2023 р.);
  • заборона будь-якої реклами тютюнових виробів, нікотинових гаджетів, електронних сигарет (від 07.2023 р.);
  • нанесення медичних попереджень на упаковки електронних сигарет, рідин, заправних контейнерів, бездимної тютюнової продукції, трав'яних курильних пристроїв (від 06. 2023 р.).

Якщо раніше обмеження переважно стосувалися традиційної тютюнової продукції, то сьогодні вони поширюються на «вейпи» та електронні сигарети. Загалом для українців, що палять, нічого істотно не зміниться – різниця лише у більших попередженнях на пачках.