Зі скількох років можна курити?

03 ноября 2023

Асортимент куріння включає великий перелік товарів. У тому числі – традиційні сигарети, електронні пристрої (IQOS, Glo), вейпи, сигари, кальяни. Багато хто з них містить ароматичні добавки, що робить процес куріння більш комфортним. Незалежно від форм-фактора їх поєднує одне – наявність нікотину. Специфічний вплив цієї речовини на організм визначило обмеження у сфері продажу та споживання. Регулює ці процеси законодавство. Розглянемо, зі скількох років можна курити в Україні? Які санкції передбачено порушення вимог Закону? На кого поширюються штрафи – на магазин, продавця чи юного курця?

Де дізнатися, зі скількох років можна курити в Україні

Питання куріння та обмежень, пов'язаних з ним, описані у законах України. Один з них – документ із доповненнями та змінами до закону про охорону здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну (№ 1978). У статті 13 докладно описано вимоги до маркування тютюнових виробів, обмеження та дозволу щодо локацій для куріння.

Перелік заборон на продаж, питання куріння неповнолітніх – стаття 13 України Закону № 2899. Це запобіжні заходи та зменшення споживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення. У цьому списку є й обмеження за віком. Заборона стосується споживання трав'яних виробів як зі згорянням тютюну, так і без. Йдеться про електронні сигарети, в яких відбувається інтенсивне нагрівання тютюну. Незважаючи на відсутність смол, що утворюються під час згоряння класичних сигарет, законодавство визначає їх у категорію заборонених.

Зі скількох років можна курити – правила реалізації нікотиновмісних виробів

Незважаючи на чіткий та налагоджений механізм регулювання дій у сфері тютюнових виробів, люди не припиняють спроб його обійти. Особливо це стосується онлайн-торгівлі. Зі скількох років можна курити? Тільки з моменту повноліття, яке в Україні настає у 18 років. Це правило поширюється на всі види продажів – офлайн та через інтернет.

Реалізація тютюнових виробів у фізичних пунктах продажу супроводжується перевіркою документів. Це може бути паспорт, ID-картка, паспорт для виїзду за кордон. Також можна пред'явити посвідчення особи в додатку Дія. Пред'явити його необхідно незалежно від точки продажу. Будь то супермаркет, вейпшоп, магазин чи кіоск.

Під час торгівлі онлайн на етапі реалізації вік покупця проконтролювати неможливо. Перевірка документів проводиться при передачі покупки – у відділенні транспортної компанії чи кур'єру. Тільки після цього відбувається передача замовлення покупцеві.

Мережа брендових магазинів, що реалізує продукцію IQOS, не обмежилася забороною на продаж девайсів, стиків, подів, сервісів та аксесуарів неповнолітнім. Відвідування таких торгових точок заборонено і дорослим, якщо з ними є діти чи підлітки.

Кальян курити до 18 років згідно із законом України також не можна. Це саме стосується і нікотинових подушечок. Хоча прямої заборони на реалізацію цієї категорії товарів підліткам у законах не описано. Паучі містять нікотин, тому є аналогами для куріння. При спробі придбати продукцію в магазині чи іншому пункті продавець зобов'язаний вимагати пред'явлення документа (якщо є сумніви).

Електронні сигарети з безнікотиновими рідинами також табу для тих, кому ще не виповнилося 18. Підвищене споживання гліцерину (основного компонента безнікотинок) призводить до кашлю, дискомфорту в горлі, головного болю. Пропіленгліколь небезпечний алергічними реакціями. Недостатня вивченість впливу на організм і вже відомі фактори ставлять такі сигарети в один ряд із традиційними засобами для куріння. З обмеженнями.

Кому і який штраф за куріння неповнолітніх

Який штраф за куріння неповнолітніх? На кого накладається стягнення? Матеріальна відповідальність за реалізацію нікотиновмісних продуктів особам, які не досягли повноліття, несе продавець. Відповідно до останніх змін антитютюнового законодавства, покаранням за порушення буде штраф. Встановлено такі розміри стягнень:

  • 1020 грн. – перший зафіксований факт продажу тютюнових виробів, рідин для куріння, електронних сигарет покупцям віком до 18 років;
  • 10 200 грн. – повторне порушення аналогічного характеру.

Обмеження та санкції поширюються як на реалізацію самих пристроїв для куріння, так і заправних контейнерів до них (рідин з нікотином), картриджів. Заборона охоплює реалізацію сигарет як пачками (20 або менше одиниць), так і поштучно. Штраф за куріння неповнолітніх в Україні не покладається на самого підлітка. Можуть бути спроби притягти його до адміністративної відповідальності за куріння у непередбачених місцях. Такі дії можливі для осіб віком від 16 років і старше. Якщо вік курця менший, закон не передбачає будь-яких дій щодо нього.

Скільки років можна курити в Німеччині та інших країнах

Німецьке законодавство солідарне з українським у питанні вікових обмежень. Зі скількох років можна курити в Німеччині? Не раніше 18. Таке правило діє і в інших країнах, наприклад, у Чехії, Великобританії, Італії. При покупці потрібно пред'явити документи. Паспорт або посвідчення водія також знадобиться при купівлі сигарет або стиків в автоматі. Франція більш ліберальна у цьому питанні. Тут заборона діє лише на вік, менший за 16 років. У США вік повноліття – це 21 рік. До цього моменту реалізація товарів для курців заборонена. У Канаді віковий поріг становить 18 років чи 21 рік. Це залежить від провінції. У Японії придбати нікотиновмісні товари можна не раніше 20 років. Перед поїздкою за кордон вивчіть місцеві закони. Це стосується не лише куріння, а й інших питань.