ТОП найдорожчих сигар

02 жовтня 2023

Завдяки відомим політикам та акторам сигари міцно зміцнилися у свідомості мас, як символ успіху, багатства та процвітання. Куріння якісного тютюну – це ціле мистецтво, яке потребує великих вкладень. До скручування тютюнове листя проходить великий шлях із складних ферментацій, що іноді тривають десятиліттями. Тому вітоли в різьблених х'юмідорах часто стають предметом колекціонування.

Найдорожча сигара у світі Gurkha Royal Courtesan коштує 1 мільйон доларів за штуку. Виробник стверджує, що в середині вітоли скручене листя рідкісного гімалайського тютюну. Під час вирощування рослину поливають кристально чистою водою, а після збору листя витримують у коньяку преміального класу Remy Martin's Black Pearl Louis XIII. Кожен екземпляр обгорнутий листом сусального золота і прикрашений діамантами вагою до 5 карат.

Другою за дорожнечею вважається Gran Habano no. 5 із цінником 185 тисяч доларів. Це гігантський пакунок тютюну 6 метрів у довжину та метровим діаметром, ваги 725 кг. El Gigante був створений для сигарного шоу, але пізніше його викупив один із поціновувачів. З такої кількості листя вийшло б 25 000 штук стандартного розміру.

У 2012 році під час розкопок поховання індіанців майя виявили законсервовані у глиняних горщиках стародавній сорт сигар. Вітоли не зіпсувалися за 600 років свого існування. Усі 800 штук викупив на аукціоні приватний колекціонер одним лотом за 507 000 доларів.

Скільки коштує найдорожча сигара і від чого залежить ціна

Елітними вважаються вітоли, ціна яких стартує від кількох десятків доларів за штуку. Верхнього порога немає. Виробники пропонують незвичайне оформлення та ексклюзивне пакування, чим багато разів підвищують вартість тютюнових виробів.

До основних факторів, які впливають на ціну, відносять:

  • спосіб виготовлення;
  • вид начинки;
  • країну зростання тютюну;
  • сорт листа;
  • витримку.

Сигари скручують вручну, або використовують спеціальне обладнання для щільного скручування. Ручна робота цінується вище, тому вартує більше. У середину дорогої вітоли з маркуванням long-filler укладають цілі листи, а дешеві або short-filler наповнюють різаним тютюном. Іноді начинку додатково витримують у міцних алкогольних напоях. Це впливає на смак та багаторазово підвищує ціну.

Кращими сортами славиться Куба, яка століттями залишається золотим стандартом для поціновувачів тютюну. Проте останні десятиліття культура перебралася до Індонезії, Гондурасу, Нікарагуа, Індії, Мексики та Домінікани. Країни старанно підвищують якість тютюнового листя і виходять на ринки з елітними сигарами великої вартості.

Деякі тютюнові виробники випускають бленди з листя, вирощеного в різних куточках світу. Інші зосереджені на класичних моносортах. Листя з однієї вітоли може мати різну витримку, а процес ферментації займатиме десятиліття. Тому деякі хороші сорти сигар випускаються в обмеженій кількості за високою ціною.

Найдорожча кубинська сигара, яка виробляється сьогодні

Найціннішими вважаються вітоли скручені вручну з якісних сортів тютюну. Більшість кубинських виробників випускають доступну продукцію та лімітовані ексклюзивні сигари для колекціонерів.

Кубинський бренд Cohiba орієнтується на заможних людей. Компанія розрослася з невеликої фабрики, яка випускала сигари особисто для Фіделя Кастро. Продукція Cohiba була популярною серед політичної верхівки Куби. Її часто дарували іноземним гостям, створюючи славу елітної марки.

На своє 30-річчя Cohiba випустила лімітовану серію високої якості під назвою Robustos. Виробник акцентував увагу на тому, що більшу частину сигар вручну зробила відома крутильниця Норма Фернандес. Одну зі 100 коробок можна було придбати за 28000 доларів.

До 40-річчя бренду вийшла лімітована лінійка Cohiba Behike, названа на честь кубинського вождя індіанців, який жив ще до подорожей Колумба. Кожна вітола колекції коштує 450 доларів. Сигари виготовлені зі спеціальних сортів тютюну, що поєднують квіткові та кавові аромати.

Для вітол компанія використовує тютюнове листя, яке росте виключно в одному регіоні острова. Секретна технологія ферментації та зберігання дає неповторний насичений аромат какао та спецій.

Також до кубинських преміальних брендів належать:

  1. Monte Cristo. Улюблені вітоли Че Гевари.
  2. Romeo y Julieta. Продукцію бренду прославив на весь світ Вінстон Черчілль.
  3. Partagas. Випускали спеціальну партію за 24 000 доларів на честь Черчілля.

Під час введення США ембарго на кубинські товари, багато компаній розділилися на дві лінійки. Одна продовжила працювати на острові, інша перевела виробництво до Домінікани. Вітоли з Куби відрізняються за сортами тютюну, ароматом, смаком та ціною.

Найдорожчі сигари у світі: топ-5

Окрім кубинських виробників дорогі сигари випускають елітні бренди інших країн. До топ-5 дорогих вітол входять:

  1. King of Denmark – 4500 доларів за штуку. Найдорожчі сигари прикрашають золотою фольгою та стразами Swarovski.
  2. Gurkha Black Dragon – по 1150 доларів за екземпляр. Витримана суміш тютюну, упакована в х'юмідор із кістки верблюда.
  3. Gurkha His Majesty’s Reserve – ціна сягає 750 доларів. Листя витримує понад 10 років, просочується елітним коньяком.
  4. Arturo Fuente Опус Х – обмежений випуск на 10-річчя серії Опус Х по 300 доларів за штуку наголошує на статусі власника.
  5. Fuente Don Arturo – ексклюзив, присвячений засновнику, коштує понад 160 доларів за вітолу.

Компанія Regius Cigars Ltd продала на аукціоні сигару під назвою Double Corona за 54 000 доларів. У цю вартість входила подорож покупця на тютюнову фабрику та особиста екскурсія з виробництва. Приємним бонусом стала 1000 скручених вручну унікальних вітол із правом присвоєння їм оригінальної назви.