Ферментація тютюну

04 декабря 2023

Багато людей ставляться до куріння тютюну як до розслаблюючого медитативного ритуалу. Але перш ніж тютюн стане придатним для цього, рослина проходить довгу поетапну обробку. від вирощування та збору листя до їх сушіння та ферментації. Останній процес особливо важливий і цікавий своєю різноманітністю

Успішна ферментація тютюну: спочатку сушимо листя

Підготовка рослини до подальшого споживання потребує уважного підходу та ретельності. Для сушіння листя необхідні правильні умови, а сам процес грає вирішальну роль у формуванні смаку, аромату, міцності тютюну. Під час процедури усуваються шкідливі органічні речовини та відбувається майже магічне перетворення рослин на інструмент задоволення.

Підготовка тютюнового листя відбувається в кілька етапів:

  1. Листочки рослин акуратно збирають, після чого проводиться остаточний відбір найкращих. Пошкоджені та просто невідповідні еталону частини видаляються.
  2. Для зручнішого просушування використовують мотузкову в'язку або нанизування. Тютюнове листя нанизують на мотузки або стрижні для зручності підвішування при сушінні.
  3. Вішання тютюну допомагає рівномірно просушити рослину для подальшого використання. Листя поміщають у спеціальні приміщення – сушильні. Їх обладнують системами контролю за температурою, вологістю, циркуляцією повітря. Температура та вологість розрізняються згідно з вимогами до обробки різних сортів рослини.
  4. Після відбору схожих між собою листочків та укладання їх у стопки-пілони проводиться ферментація листя тютюну. Нагору поміщають найменше листя з терпким смаком і максимальною міцністю. Пілони поміщають у ферментаційну шафу на тривалий період. Процедура є особливо важливою для тютюну, призначеного для сигар.

Готовий до куріння тютюн можна одразу використати. Для зберігання також створюються умови з контрольованою температурою та вологістю. Якщо зберігати його неправильно, не дотримуючись певних норм, тютюн втратить свою якість.

Що таке ферментація тютюну: особливості технології

У домашній обробці цей важливий етап часто пропускається. Недосвідчені аматори вважають, що власноруч вирощений тютюн його не потребує. Як напівзамір або своєрідний компроміс використовують екстрену обробку – листя обдають окропом, сушать і курять, що в корені неправильно.

Процес ферментації передбачає біохімічну зміну сирої рослини за допомогою природних ферментів та мікроорганізмів. Цей етап популярний у підготовці більшості сортів тютюну для куріння та жування.

Ферментований тютюн – це оброблене листя з більш м'яким приємним смаком та вираженим ароматом. Він використовується у виробництві сигар, трубкового та жувального тютюну, нерідко виступає основним компонентом у виробництві курильних сумішей.

Процедура виконується в кілька етапів:

  1. Підготовка. Після збирання, обробки та подальшого сушіння, листя укладають у пучки, щоб далі акуратно розмістити у спеціальних шафах.
  2. Ферментація. Тютюн укладають у контейнери чи стоги, де починається процес ферментації. Природні ферменти, що містяться в тютюні, активуються. Хімічні реакції, що відбуваються, впливають на вміст цукрів, кислот та інших речовин.
  3. Контроль умов. Для успішної процедури необхідно підтримувати всі умови – температуру, рівень вологості, достатню вентиляцію. Точні параметри визначаються сортом рослини та бажаними характеристиками кінцевого продукту.
  4. Завершення процесу. Ферментація вважається закінченою, коли продукт досягає потрібних фізичних та хімічних змін.

У результаті процедури тютюнове листя набуває благородного темно-коричневого кольору, різних смаків і ароматів. Від тривалості ферментації безпосередньо залежить насиченість кольору та смакових характеристик продукту. Мінімальна тривалість процедури – шість тижнів, а для кращого результату вона триває аж до року.

Базові способи ферментації тютюну: запорука класних сигар

Ферментацію проводять не лише на професійному устаткуванні у промислових умовах. Ви можете зробити все вдома, створивши відповідні умови для природного процесу. Ферментується листя по-різному. Серед популярних домашніх та професійних способів такі.

Традиційний

Виділяють два методи:

  1. Кубанський. Листя складають у стоги, висотою до кількох метрів. Процес триває кілька місяців. Температура та вологість контролюються для підтримання потрібних умов.
  2. Барнлі. Цей метод забезпечує хороший контроль температури та вологості. Рослини укладають у великі бочки (барни), після чого нагнітають через них гаряче повітря.

Білий

Оперативний та передбачуваний спосіб, при якому процес запускається без впливу мікроорганізмів – за допомогою контрольованої подачі пари.

З використанням бактерій

Деякі виробники додають до тютюну спеціальні бактерії для прискорення процесу ферментації. Спосіб дуже корисний при виробництві тютюну у промислових масштабах.

Холодний

При такій обробці вдається досягти граничної м'якості та солодкості продукту, але процедура відбувається на низьких температурах.

З використанням грибів

Гриби задіяні при масштабній підготовці тютюнового листя. Так виробники досягають унікальних смакових нот у готовому продукті.

Ми свідомо не наводимо конкретні цифри для умов вологості, температури, термінів – вони варіюються відповідно до сортів рослин. Рекомендуємо уточнити їх під свій сорт, щоб кінцевий результат виправдав очікування.

І в домашній, і в промисловій підготовці листя, необхідно чітко дотримуватися температурних умов, правильної вологості. Процес займає час, але саме від його тривалості залежить підсумкова якість і наскільки ароматними, приємними та смачними вийдуть ваші сигари.