Як обрізати сигару зі знанням справи?

18 травня 2019

как обрезать сигару

Процес обрізки вважається ключовим моментом знайомства з сигарою. Видаляючи шапочку, ви вивільняєте багаті аромати, які приховують ферментовані до неможливості наповнювачі сигар преміум класу, регулюєте міцність і гіркоту, кількість диму, час тління. Це надзвичайно важлива і складна для новачка операція. Але отримання досвіду часто супроводжується помилками, тому давайте спочатку розберемося, як робити не можна.

  • Якщо ви не хочете насолоджуватися димом, але не проти попльовувати тютюном, відкушуйте кінчик сигари зубами! Як писав один експерт, це можна пробачити, тільки якщо ваш літак впав на безлюдному острові, а різак десь загубився.
  • Різати ножем або потужними ножицями також не рекомендується, але не забороняється, якщо інструмент заточений краще бритви, а ви вмієте користуватися ним з точністю нейрохірурга.
  • Ще одна поширена помилка замаскована обережністю. Ви повинні відсікти шапочку швидким рухом, інакше ризикуєте порвати тютюн навіть професійної гільйотиною. Його шматочки потраплять на зуби, що неприємно і псує смак диму.

Ну що ж, далеко не всі, але основні помилки новачків ми описали. Саме час познайомитися з пристроями і технологіями обрізки.

Дітище доктора Гільйотена на службі курців сигар

Людина необізнаний навряд чи зіставить сигару і гільйотину, але справжні цінителі ріжуть сигари тільки за допомогою цього нехитрого пристосування. Розрізняють два основних типи гільйотин: настільні і кишенькові.

Стаціонарний варіант-найкращий подарунок гурману. Оскільки відсікати шапочку необхідно строго під кутом 90 градусів, то зробити це найлегше за допомогою масивного пристосування, що стоїть на рівній поверхні. Більш того, Ви зможете заточувати леза, коли вони затупляться, і з кожним разом отримаєте справжнє задоволення від процесу. Сам вид гільйотини на столі в кімнаті відпочинку або кабінеті викликає передчуття задоволення.

Кишенькові пристрої випускаються у форматі "одноразових»і "багаторазових". Тут найлегше провести аналогію з бритвою – ви ж не викидаєте недорогі верстати після кожного гоління? Так і простенькі гільйотини з пластиковими корпусами відправляються в утиль, коли лезо більше не радує гостротою.

Корпуси дорогих» багаторазових " катерів зі змінними лезами під заточку зазвичай виконуються з дерева або металу. Користуватися ними значно приємніше, особливо, якщо це гільйотина з двома ножами – їх точність вище, а зусиль доводиться прикладати менше.    
 

Не думайте, що дорогий прилад в ваших руках гарантує відмінний результат. Процес потрібно відчувати, розуміти його логіку. Чим більше ви зріжете, тим густіше, спекотніше і міцніше буде Сигарний дим. Професіонали на око визначають, скільки міліметрів відсікти, а для новачків є просте керівництво.

  • У сигар класичної форми зрізається 2-3 мм шапочки з кінця під прямим кутом одним впевненим рухом. У цьому місці зазвичай можна промацати невелику западину на рельєфі тіла сигари. Ні в якому разі не заходьте за ободок, інакше Покривний лист почне розмотуватися. Пам'ятайте, що склеїти сигару не можна, а ось обрізати ще трохи ніхто не забороняє.
  • З сигарами Figurado (конусоподібна капелюшок) все трохи складніше. Тут шапочка відсікається в тому місці, де починає різко звужуватися. Залежність фортеці диму від діаметра зрізу у Figurado відчувається в рази сильніше, тому потрібно діяти гранично обережно і не забувати рада з останнього речення попереднього абзацу.     

Рекомендуємо також переглянути кілька навчальних відео на YouTube і купити для тренувань хоча б одну дешеву сигару, яку не шкода зіпсувати. Це допоможе вам підійти до процесу у всеозброєнні, але не займе багато часу. Уміння досягається з досвідом!

линия обреза сигары

Інші популярні пристрої для обрізки, їх недоліки і переваги

Крім класичної гільйотини в будь-якому тютюновому салоні ви можете придбати спеціальні ножиці. Вони добре справляються із завданням тільки в досвідчених і твердих руках. Оскільки тютюн досить щільний, для обрізки потрібно сильно тиснути на ножиці, міцно утримуючи сигару і намагаючись не порвати її.

Любіть, щоб фортеця диму пробирала до самих кінчиків пальців на ногах? На допомогу прийде один з "родичів" кишенькової гільйотини - V-подібний каттер. Він не зрізає капелюшок цілком, а робить глибокий надріз характерної форми посередині шапочки.

Користуватися девайсом простіше простого: ви вдавлюєте кінчик сигари в отвір і змикаєте лезо. Іноді доводиться видалити з утворився "розпилу" залишки тютюну. V-подібний каттер не підходить для сигар фігурної форми, рекомендований досвідченим курцям.

Найпростіше у використанні пристосування-це Сигарний пробійник. Він являє собою невелике лезо циліндричної форми зі зручною ручкою. Пробійник встромляється в капелюшок сигари класичної форми (для Figurado не годиться) і прокручується навколо своєї осі. Все, ви витягуєте його і витрушуєте тютюн – сигару можна розкурювати (Читати докладніше: як курити сигари правильно).  

У пробійників безліч як прихильників, так і супротивників. Першим імпонує легкість, велика кількість лез різних розмірів під сигару будь-якого діаметру у кращих моделей. Другі нарікають на нерівний зріз всередині сигари і гіркоту, яку вона отримує через накопичення диму у вузькому отворі. Щоб зрозуміти, чи підходить він вам, потрібно просто спробувати.

Сподіваємося, що ми допомогли вам розібратися в нелегкій справі обрізки сигар, але наостанок нагадаємо, як правильно їх підпалювати:

  1. Піднесіть кінець сигари під прямим кутом до полум'я спеціального сірника або газової запальнички.
  2. Плавно покрутіть її навколо своєї осі, поки вся поверхня кінчика не почне рівномірно тліти.
  3. Візьміть сигару в губи, піднесіть полум'я на відстань приблизно в сантиметр до тліючого кінця і зробіть кілька неглибоких вдихів диму ротом, продовжуючи трохи обертати її. 
  4. Загасіть сірник і, тримаючи сигару в пальцях, злегка подуйте на неї, щоб перевірити рівномірність тління.

Тепер саме час відкинутися в кріслі і почати насолоджуватися прохолодним димом першої третини і поступово розкривається смаком.