Як зволожити висохлу сигару?

29 червня 2022

Навіть найякісніші сигари від світових брендів, куплені в інтернет-магазині сигар Cigars, можуть зіпсуватися при неправильному зберіганні. Йдеться про пересихання вітол через недотримання певної вологості для тютюнових листів. Середній термін зберігання продукції на свіжому повітрі не повинен перевищувати 8 годин, інакше вона почне пересихати.

Зіпсовану сигару легко визначити навпомацки:

  • кришиться та обсипається під пальцями;
  • при стисканні видає тихий тріск.

Висихання серйозно погіршує смакові якості тютюну, роблячи його гірким. Втрачаються особливі ноти, що відрізняють бленд від конкурентів, гіршою стає тяга, підвищується температура горіння.

Відновити вологість можна для будь-якого сорту сигар за умови цілого покриву. Вітолам зі здутим або тріснутим зовнішнім листом повернути початкові якості не вийде. Подібну продукцію залишається лише утилізувати. Для цілих сигар є кілька способів відновлення.

Зволожуємо дно коробки для збереження якості сигар

Найчастіше зберігання та купівля вітол відбувається у картонних коробках. Вміст засихає одночасно, тому є сенс застосовувати процедури, що відновлюють, до всієї тари відразу. Одним із найпростіших способів є зволоження дна ємності. Для цього картонну коробку перевертають та змочують водою. Щоб волога рівномірно розподілилася по витол, тару поміщають всередину поліетиленового пакета. Головне не перестаратися, щоб сигари не вимокли.

Більш щадний спосіб - помістити ящик з тютюновими виробами у зволожене середовище. Для цього знадобиться глибокий таз. На дно ємності поміщають вологі серветки, змочені водою ганчірки, рушники. Сигари розміщують так, щоб коробка не контактувала з вологою тканиною. Зверху накривають кришкою чи поліетиленом, залишають на кілька днів. Для досягнення швидкого та видимого результату важливо постійно змочувати текстиль.

Іноді коробку поміщають у вологу ванну або підвал відновлення вмісту. У цьому випадку сигари можуть увібрати зайві запахи. Різкий перепад температури та вологості може бути згубним для витолу, тому не можна залишати їх надовго. Краще застосовувати традиційніший спосіб відновлення.

Грамотно використовуємо zip-пакет для збереження вологості

Багато фахівців проводять відновлення вітол за допомогою звичайного поліетиленового пакета із zip-застібкою. Широко використовуються два варіанти застосування упаковки. У першому випадку пакет збризкують водою з пульверизатора, потім поміщають всередину картонну коробку з сигарами. Важливо регулярно оновлювати вологість усередині пакета та не перестаратися, щоб не намочити тютюн.

Другий варіант не передбачає прямого контакту із краплями. У великому zip-пакеті розміщують змочену водою губку та картонну коробку з вітолами. Щоб кожен лист тютюну рівномірно наситився вологою, сигари обов'язково потрібно перевертати і міняти ряди місцями. Губку або інший пористий матеріал потрібно постійно змочувати водою.

Процедура відновлення триватиме кілька днів. Сигара поступово сохне, так само повільно зволожується. Пряме потрапляння води на тютюнові листи остаточно занапастить виріб, тому не варто експериментувати з екстреними методами реабілітації.

Зберігаємо вітоли у звичайному пластиковому контейнері

Не дасть висихати сигарам пластиковий контейнер, який можна придбати у будь-якому господарському магазині. На дно тари поміщають змочену водою вату чи шпон із кедра. Важливо регулярно перевертати сигару, щоб листя рівномірно вбирало вологу.

Через відсутність контейнера стане в нагоді пластикова пляшка. У неї наливають кілька крапель води і добре трусять. Потім перевертають, щоб позбутися надлишків рідини. Сигару обережно поміщають у витерте насухо шийку, пляшку ставлять вгору дном і залишають на кілька годин.

Х'юмідор – традиційний спосіб відновлення сигар

Найнадійніший спосіб зберегти природну вологість вітол – зберігати їх у хьюмідорі. Спеціальний ящик для зберігання сигар хьюмідор може бути виконаний з різних матеріалів та оснащений електричним або ручним зволожувачем. В ідеалі внутрішні стінки хьюмідора мають бути виготовлені з іспанського кедра.

Правила використання нового хьюмідора:

  • протерти усередині вологою тканиною після покупки;
  • залишити ящик постояти кілька днів без сигар;
  • налагодити оптимальну позначку гігрометра на 70%;
  • настроїти температуру на 18°С.

Вітоли в хьюмідорі потрібно постійно перевертати і міняти місцями, щоб різні види тютюну поступово зволожувалися. Вологість не можна підвищувати різко, оскільки внутрішні шари відновляться нерівномірно і прорвуть оболонку сигари. Процес реабілітації в хьюмідорі може тривати 2-3 місяці.

 

Важливо постійно поповнювати рівень рідини у ящику. Не рекомендується використання води з-під крана. Вона не вплине на смакові та ароматичні якості сигари, проте через мінеральні відкладення може пошкодити зволожувач. Найкращим варіантом для заправки х'юмідору є дистильована вода або спеціальні рідини, які можна відшукати у тютюнових магазинах.

Іноді зволожувачі заповнюють коньяком чи ромом. Однак це може завдати непоправної шкоди букету, зібраному досвідченим фахівцем. Краще не експериментувати, особливо коли справа стосується ароматизованих сигар. Якщо на витолах з'являється пліснява, варто зменшити кількість рідини в х'юмідорі.

В інтернеті зустрічаються рекомендації щодо зберігання та відновлення сигар у холодильнику. Це невідповідне місце для якісних вітол, яке не здатне зберегти смакові якості та аромат виробу. Тютюнові листи накопичують запахи оточуючих продуктів, вбиваючи первісний букет. Всупереч думці прихильників даного методу, сигари в холодильнику втрачають свою вологу та ефірні олії, відповідальні за смак.