Сигарний лист: технологія вирощування та використання

29 квітня 2024

Всі в курсі, що сигара, на відміну від сигарети, виготовляється із цільних тютюнових листів, скручених у щільний джгут. Але використовується тільки спеціальна та добірна сировина, що пройшла підготовку. Адже від цього залежать усі ключові характеристики сигари, що зумовлюють її якість та вартість: смак, аромат, міцність. Цікаво, який шлях проходить тютюн, перш ніж йому буде вшанування (і не інакше) бути обраним для скручування? Розкажемо просто зараз.сигарний лист

Що таке сигарний лист і де він вирощується

Сигара складається з кількох шарів. У них, у свою чергу, поєднується 3 типи листя тютюну:

  1. Покровний. Це сигарний лист, що йде верхнім шаром. Саме він створює вигляд і надає характерного смаку. Він може бути світлим та темним (maduro).
  2. Сполучний. Цей лист розташований під покривним і огортає основний вміст. Зазвичай як сполучні використовують листи з нижньої частини тютюнового куща.
  3. Наповнювач. Його створюють із листя з усіх частин куща тютюну, тим самим варіюючи відтінки смаку. Так, листочки нижньої частини характеризуються легким ароматом, з центральної – м'яким, а з верхівки – насиченим.

Зазначимо також, що горезвісна думка, ніби колір сигари вказує на міцність – неправильне. Покривний лист може темніти внаслідок дозрівання.

Технологія вирощування листя для сигар

Для виробництва використовується спеціальна сировина, причому велике значення надається її походженню. Основними постачальниками є Куба, Домінікана, Коннектикут (США), Нікарагуа, Мексика, Еквадор, Перу, Камерун, Гондурас та Індонезія. Клімат і ґрунти цих країн дозволяють отримати якісні листи для сигар, що визріли та набрали максимальну кількість ефірних смол.

Весь процес вирощування включає 6 етапів:

  1. Посів розсади.
  2. Висадку в ґрунт. Роблять це, коли паростки виростають до 15 см.
  3. Збір.
  4. Сушіння.
  5. Ферментація.
  6. Селекція.

Велика увага при цьому приділяється місцю вирощування. Якщо ділянка сонячна, то виходить тютюн Sun Grown. Листи у нього більш м'ясисті та щільні. Зазвичай вони використовуються для начинки та сполучного листа. Також є ще тютюн Shade Grown. Його вирощують у тіні під тентами із сітки, що затіняє, яка затримує до 40% сонця. Отримані у такий спосіб листи відрізняються більш тонкою та ніжною структурою. Їх використовують для покриву.

Протягом процесу вирощування, кущам не дають цвісти, зрізуючи всі бутони. Це робиться для того, щоб рослина не витрачала сили на квіти і направила всю свою енергію до листів.

Процес дозрівання куща тютюну становить близько 50-60 днів, причому першими готовими до зняття стають нижні листи. Визначають знімну зрілість з пожовтіння центральної жилки та її висихання.

Після збору сировину, призначену для покриву, сушать у темному місці, що добре провітрюється. А листи для наповнювача попередньо близько тижня сушаться на сонці, а потім лише у тіні. Загалом весь процес сушіння займає 25-50 днів. За цей час тютюн втрачає до 85% ваги. Після сушіння листи збирають у снопи та відправляють на ферментацію.

Ферментація тютюну відбувається у закритих темних ангарах. Вони снопи тютюну складають у високі купи (до 1 метра). У цих буртах сировина нагрівається і коли температура сягає 35 градусів, їх дроблять і знову залишають для повторної ферментації. Процес займає 20-50 днів, залежно від того, якої якості сировина потрібна. Під час ферментації випаровуються зайві олії, цукор та соки, через що змінюється смак тютюну.

Після всього – листи вирушають на селекцію. Їх сортують за текстурою, кольором, походженням та призначенням. Після – рубають навпіл, роблять із них снопики по 30-60 штук і відправляють на фабрики з виробництва сигар.

Як скручують сигари

Раніше цей процес виконувався вручну. Але сьогодні скрутка механізована, що дозволило суттєво підвищити якість сигар та швидкість виробництва. На фабриці листи сортуються та відбираються в бленди – суміш із кількох видів. Таким чином виробники наділяють сировину і сам кінцевий продукт певними смаковими та ароматичними властивостями, регулюють міцність.сигари

Але водночас, цінителі сигар не люблять машинної продукції і нерідко намагаються скрутити їх самі. Зробити це можна, якщо знати деякі тонкощі.

Чи можна сигару скрутити самостійно вручну

Можна, але треба робити це правильно. В першу чергу лист для сигар потрібно підготувати: розсортувати на наповнювач, сполучний шар і покривний; видалити центральні жилки; зволожити з пульверизатора, щоб листи стали пластичними та не ламалися. Після всього можна приступати до скручування:

  1. Зібрати начинку в пучок. Листики повинні бути довшими за ширину долоні (близько 15-18 см).
  2. При складанні начинки товсті листи розташовують по центру, а тонкими обертають. Важливо зробити в міру щільний пучок. Якщо буде багато повітряних пазух, сигара швидко згорить.
  3. Обернути начинку сполучним листом. Начинку кладуть на нього під кутом 45 градусів та скручують.
  4. Обернути в покривний лист за тим самим принципом.

Процес непростий, що вимагає знань, умінь та вправності. При цьому, щоб вийшла якісна сигара, необхідно мати якісну сировину. Купити її в невеликій кількості непросто, набагато простіше та швидше замовити готові сигари. У нас.

Які сигари пропонує інтернет-магазин Cigars

Якісну тютюнову продукцію можуть запропонувати далеко не всі виробники. Щоб спростити вибір, наш інтернет-магазин сигар Cigars відібрав найкращі товари від надійних та перевірених брендів, серед яких: AJ Fernandez, KRISTOFF, Padilla, PDR та ін. Ми постачаємо їх через офіційних постачальників, що дозволяє гарантувати якість та оригінальність.

У магазині Cigars ви знайдете сигари різних форматів, серій та ступеня міцності. Замовити їх можна з доставкою країною. Ціни та властивості кожної позиції товару вказані в описі, також можна скористатися за допомогою консультанта при виборі.