Сигари і їх класифікація: кольори, види і формати(розміри)

06 травня 2019

Перші кущі тютюну з'явилися понад 6 тисяч років тому, а окультурили його лише 1 тисячу років тому. Індіанці, що населяли Мексику та Південну Америку, використовували скручене листя для ритуалів. Пізніше куріння поширилося всім Карибським басейном, а в 18 столітті потрапило до Європи.

Якщо зібрати всі різновиди сигар в один каталог, вийде важкий том. Ще у 19 столітті лише на території Куби випускали понад 800 видів вітол. З того часу сигарні фабрики відкрилися на території Домінікани, Нікарагуа, США, Мексики, Гондурасу, Індії, Індонезії, навіть у деяких країнах Європи.

Що таке сигара, і з чого вона складається

Індійці згортали тютюнове листя в трубочку, підкурювали і насолоджувалися димом. Для кращого ефекту брали одразу кілька штук, перев'язуючи ниткою. Сам процес вдихання тютюнового диму вони називали «сигар», що надалі стало назвою ароматних трубочок тютюну.

склад сигари

Сигара – це щільно скручене у формі циліндра тютюнове листя, що складається з трьох частин:

  • Покрови – верхнього листа, який обернутий навколо виробу;
  • Сполучного шару – для утримання вмісту, надання форми;
  • Начинки – цілого, різаного або подрібненого тютюнового листя, яке дає смак з ароматом.

Загального стандарту у вітол не існує. Кожна деталь від місця зростання кущів, кольору листя для покриву до діаметра, щільності скрутки впливає на враження від сигари. Доповнює зовнішній вигляд скручування сигарний бант. Раніше вітоли продавалися без нього. Щоб представники королівської крові не бруднили руки, сигару обмотували стрічкою. Пізніше сигарний бант став етикеткою із брендовим зображенням або назвою марки.

Людям, які не знають, що таке сигари, складно зрозуміти, з якого боку братися за них. У всіх вітол є початок – «головка», найчастіше закругленої форми, підперезана сигарним бантом. Підпалюють кінець, або «ніжку». Іноді вона також буває заппакована. Перед вживанням голівку обрізають спеціальною маленькою гільйотиною або пробивають пробійником.

Які бувають розміри сигар

За довжиною вітоли стартують від 100 мм, доходячи до рекордних 235 мм. Існують сотні різних форматів, які відрізняються за товщиною, довжиною, формою. Від цього залежить смак з ароматом.

ФорматКалібр
Gran Corona47
Churchill47
Double Corona49
Dalia43
Piramide52
Campana52
Robusto50
Corona42

Діаметр або калібр скручування змінюється від 26 мм до 52 мм. Товсті зразки фільтрують небажані конденсати та аромати, залишаючи їх у самому кінці виробу. Тому багато поціновувачів обирають 47 калібр, не докурюють вітолу до кінця.

Які виділяють види сигар за формою

За формою вітоли діляться на два великі класи: прямі та фігурні. Від різновиду залежить насиченість смаку та час куріння. Прямі вироби виконані у формі циліндра із заокругленнями з однієї або двох сторін. Це найпоширеніші вітоли, які випускає більшість виробників.

Популярні прямі формати:

  • Corona – 142 мм завдовжки, викурюється за 40 хв;
  • Panatela – скручування довжиною 175 мм, якими насолоджуються 30 хв;
  • Small panatela – мініатюрні палички розміром 127 мм на перекур за 15 хв;
  • Robusto – 124 мм на 35-50 хв;
  • Lonsdale – 165 мм для куріння протягом 40-50 хв;
  • Churchill – 178 мм для 50-90 хв.

Фігурні форми в процесі куріння змінюють смак та насиченість аромату. Найчастіше виробники випускають 5 видів:

  • Pyramid – конусоподібна форма з широкою «ніжкою», вузькою «головкою»;
  • Belicoso – відрізняються гострою «головкою», рівномірним тілом;
  • Torpedo – потовщена центром, звужена до кінців;
  • Perfecto – закруглені тонкі кінці, потовщення в центрі;
  • Diadema – більше 8 дюймів, з відкритою «ніжкою».

Маленький розмір сигар майже завжди означає підвищену міцність скручування. Для жінок випускаються окремі серії з тонким діаметром, солодким смаком і легким ароматом. Проте рамки чоловічих та жіночих вітол дуже розмиті.

Яким буває склад сигари

У середину скручування поміщають листя різних сортів тютюну, створюючи неповторні бленди. Іноді для створення витонченого смаку наповнювач вимочують у міцному алкоголі. Начинка складається із трьох типів аркуша:

  • Ligero – верхніх;
  • Seco – середніх;
  • Volado – нижніх.

Склад сигар впливає на міцність. Верхнє листя Ligero містить максимальну кількість нікотину. Середній шар Seco ароматний, а Volado за рахунок своєї товщини забезпечує довге тління.

Від чого залежить колір сигар

Розрізняють два основні способи вирощування покривного листя, яке визначає відтінок. Тютюн Sun Grown росте на плантації під сонцем. У нього насичений тон із яскравими прожилками. Технологія Shade Grown передбачає покриття рослин тентами, що забезпечує гладку рівномірну структуру.

Від кольору залежить сорт листів покриву та присмак. Виділяють сім основних відтінків:

  1. Claro Claro або Double Claro – світло-зелений колір, який зберігають під час обробки рослини парою. Дає солодкий смак.
  2. Claro – зразки з верхнім шаром світло-коричневого кольору виходять завдяки накриванню рослин від прямих сонячних променів тентом. Дає легку ванільну ноту, загалом не змінюючи смаку вітоли.
  3. Natural або Colorado Claro – вирощується під відкритим промінням сонця, тому має коричневий відтінок. Відрізняється яскравим пряним смаком.
  4. Colorado – коричневі листи з червоним відтінком, який вирощують під тентами. Додає кавовий, горіховий смак.
  5. Colorado Maduro – має темний відлив, насичений коричневий колір, присмак кави.
  6. Maduro – темно-коричневий покрив, на дотик трохи маслянистий. Має яскравий аромат шкіри із тваринними нотами.
  7. Oscuro – темний, майже чорний лист із горіховим присмаком. Для насиченого кольору рослина довго залишається на плантації.

Все, що потрібно знати про сигари, в одній статті неможливо описати. Важливо приділяти увагу запаху. Аромат не повинен містити кислих, гірких чи аміачних нот. Різкий запах вказує на низьку якість тютюну. Кожен виробник пропонує унікальні бленди, тому не варто зупинятись на одному сорті. Тільки шляхом проб можна знайти ідеальну сигару.