Чи шкідливі сигари?

05 березня 2024

чи шкідливі сигариСигари – розвага для успішних людей із вишуканим смаком. На вулицях не зустрінеш пішоходів, що поспішають, із сигарою. Це аксесуар для завершення щільного обіду керуючого корпорацією, для неспішної вечірньої бесіди старих знайомих чи неформальної зустрічі вернув бізнесу. Статус та елітарність приваблюють у сигарах не менше, ніж їх унікальний аромат та смак.

Чи є користь від куріння сигар?

На питання, чи шкідливі сигари, майже кожен без роздумів відповість ствердно. У них, як і в сигаретах, є нікотин, здатний накопичуватися в дихальних шляхах, пошкоджувати їх, а також викликати залежність. Але, на відміну від сигарет, у сигарах використовується високоякісний тютюн, а у виробах ручної роботи – цільнолистовий. Чистіша сировина, а також особливість куріння, при якій у легені потрапляє набагато менше диму, ніж від цигарок, знижує ризики для здоров'я. Немаловажний фактор – регулярність куріння, яка у сигар становить у середньому один тиждень.

Шкода від сигар існує нарівні з користю. Медичні дослідження час від часу відкривають нові властивості куріння, за допомогою яких можна поправити здоров'я курця.

Заспокійлива дія сигар

Куріння для багатьох – це не нікотинова залежність, а заспокійливий ритуал. Будь-який патерн поведінки, що приносить задоволення, може стати звичкою для психологічного порятунку в стресової ситуації. Куріння сигар з їх ароматним густим димом дарує кілька хвилин перепочинку між справами, достатніми для нормалізації роботи нервової системи.

Користь для травлення

При негативному впливі на дихальну систему куріння сигар корисне для травлення. Нікотин сприяє утворенню слизу на стінках кишечника, який захищає його від руйнівної дії гострої, смаженої їжі, запобігає розвитку виразкових захворювань.

Протизапальні властивості

Курці не схильні до алергічних реакцій, утворення герпетичного висипу, полінозу. Нікотин блокує гістамін, розвиток опасистих клітин, які провокують подібні недуги. При цьому шкода від сигар може проявлятися при індивідуальній непереносимості диму, враховуючи, що вони дуже ароматні.

Також помічено імунний захист від виникнення вугрової висипки на шкірі. Подібні позитивні прояви можливі лише при курінні фірмових виробів із якісної натуральної сировини.

Шкода від надмірно довгого/частого куріння сигар

Шкода сигар – об'єкт досліджень вчених у всьому світі. До нього вдаються представники медицини, харчової промисловості, фармацевти. Незважаючи на більш оптимістичну картину порівняно з цигарками, при частому курінні тютюнових виробів також закономірні багато захворювань.

Згідно з дослідженнями, при регулярному викурюванні 3 сигар на день у середньому на 14% підвищується ризик розвитку смертельних недуг. При інтенсивності куріння близько 5 штук на день, такий показник становить від 20 до 60% через розвиток:

  • злоякісних пухлин у ротовій порожнині;
  • рака стравоходу, гортані;
  • рака легень, підшлункової залози;
  • порушень у роботі серцево-судинної системи;
  • аневризми аорти.

Натуральний тютюн містить високу концентрацію тютюноспецифічних нітрозамінів – сильних канцерогенів, здатних накопичуватися в організмі та вражати клітини органів дихальної системи та травлення. Також негативно впливає на організм високий вміст оксиду азоту, монооксиду вуглецю, які негативно впливають на очищення клітин від токсичних речовин.

Навіть невелика, але регулярна добова доза тютюнового диму може провокувати розвиток онкології та проблем із серцем. Тому на запитання, чи шкідливо курити сигари, відповідь – однозначно так. Але є велике «Але», що стосується частоти та інтенсивності куріння. Один-два підходи на тиждень для розслаблення не спричинить отруєння організму, сильного настільки, щоб спровокувати розвиток небезпечних для життя хвороб.

Скільки нікотину в сигарах?

Про те, наскільки безпечніше курити сигари, ніж цигарки, написано багато авторитетних статей. У деяких із них зазначено, що сигарний тютюн набагато корисніший за сигаретний, і концентрація смол і нікотину в ньому менша. Також у них немає консервантів та хімікатів, що підтримують горіння та надають смаку, паперу, який при згорянні виділяє шлаки.

При цьому, досліджуючи, скільки нікотину в сигарі, вчені приходять до висновку, що ще більше, ніж у сигареті. В одній штуці великого розміру може бути нікотину стільки ж, як у цілій пачці цигарок.

У деяких виробах визначено 13,3 мг нікотину, 44 мг смоли та 97 мг окису вуглецю. Але, на відміну від сигарет, на упаковках сигар кількість нікотину та інших компонентів не вказується, тому визначити його можна лише лабораторним шляхом.

Концентрація нікотину в сигарі залежить від її розміру (діаметра та довжини), якості тютюну – крихта чи цілісний лист, якості виготовлення, саме способу сушіння. Не варто купувати тютюнові вироби сумнівного походження, оскільки відстежити дотримання технологічних умов виготовлення неможливо. У складі таких виробів можуть бути хімічні присадки, смакові добавки, що підвищують шкідливість куріння. Оптимальне місце покупки цих тютюнових виробів – спеціалізований інтернет-магазин сигар.

Якісні сигари та великі інтервали між курінням – запорука безпечного задоволення.