Як і яку сигару вибрати для новачка

27 лютого 2019

Відомий психоаналітик З. Фрейд, будучи досвідченим афісіонадо, якось сказав: "Як тільки ти береш в руки сигару, ти стаєш філософом...».

На думку справжніх цінителів цього виду тютюнопаління, сигари володіють прекрасним властивістю тамувати печаль, а віддаватися цій дії найкраще на самоті, наповнюючи його незвичайними образами, дозволяючи вашому розуму розслабитися і відпочити. Правда, все це справедливо тільки для якісних сигар. Тим, хто тільки починає знайомитися з ними, знадобляться рекомендації знаючих людей — це допоможе не тільки не зіпсувати перші враження, але і по максимуму насолодитися процесом. Сьогодні ми розповімо про те, яку сигару вибрати для першого разу, як визначити, наскільки якісною вона є.

Від яких факторів залежить смак сигари?

Навіть якщо ви лише поверхнево знайомі зі світом сигар, і ще не встигли зрозуміти чим сигари відрізняються від сигарет, напевно встигли помітити, що вони розрізняються не тільки місцем виробництва, але і формою, розміром, кольором. Всі ці фактори впливають на смак і аромат сигар, і одними з перших ми розглянемо класифікацію сигар: форму, довжину і діаметр — їх комбінацію прийнято називати форматом сигари.

Різні формати, різні смакиot-chego-zavisit-vkus-cigari

Формат сигари безпосередньо впливає на її смакові характеристики. Вибираючи виріб з великим діаметром, ви можете розраховувати на більший обсяг диму. А оскільки це і є основа її смаку, то більш яскраві відчуття ви зможете випробувати, викурюючи сигару великого діаметру.

Ще однією причиною насиченого смаку виробів великого діаметру є той факт, що, маючи справу з сигарами цього формату, виробник отримує повну свободу зі складання досить цікавих блендів, використовуючи для цього суміш листя тютюну різних сортів.

Однак тут, особливо якщо ви новачок, не варто забувати про те, що великі сигари не тільки є джерелом насиченого смаку, але і містять в більшій концентрації нікотин. Його кількість також залежить від регіону зростання тютюну і частини рослини, використовуваної для виготовлення сигар, однак формат надає
не менший вплив на цей показник.

Спочатку ми рекомендуємо зупинити свій вибір на сигарах діаметром від RG 30 до RG 54. Надалі у вас сформується власне уявлення про вибір, але на початковому етапі краще віддати перевагу форматам Robusto або Corona, які якраз входять в діапазон, вказаний нами вище. Це допоможе вам зрозуміти, з яких сигар починати. 

Колір сигар як один з ключів до аромату і смаку

Йдеться про колір покривного листа. Так само, як і вміст сигари, він здатний змінювати смакові характеристики і аромат виробу. Вся справа в тому, що його колір залежить від умов і тривалості процесу ферментації. Більш темний лист - більш тривала ферментація. Які сигари вибрати в цьому випадку? Для новачків оптимальним вибором будуть сигари світло-коричневого і коричневого кольорів, які мають Покривний лист з тютюну, вирощеного під відкритими променями сонця, що володіє природним ароматом і смаком.

Такі популярні типи покривного листа, як Oscuro і Maduro (насичений темно-коричневий і практично чорний колір відповідно), дозволяють привнести в смак і аромат сигар додаткові відтінки, але для їх отримання тютюн піддають тривалому процесу ферментації. Купувати їх на початковому етапі, поки у вас не будуть сформовані власні переваги, ми не рекомендуємо. 

gde-proizdotyat-cigariКраїна виробництва сигар

Говорячи про країну виробництва, ми маємо на увазі перш за все Регіон зростання тютюну. Справа в тому, що в деяких країнах використовують сировину з інших регіонів. Наприклад, в Домініканській Республіці в якості наповнювача може використовуватися Нікарагуанський тютюн, а Покривний лист виготовлений з тютюну, вирощеного в Америці.

Що стосується знаменитих кубинських сигар, то їх виготовляють тільки з сировини, вирощеної на плантаціях Куби. Їх виділяє насичений смак і фортеця. Домініканська продукція відрізняється легкістю і солодкуватим присмаком, а ось в нікарагуанському і гондураському тютюні в смаку домінують спеції. Втім, як ми вже писали вище, ніяких чітких відмінностей, що виділяють продукцію того чи іншого виробника, не існує через використання найрізноманітнішої сировини для її виробництва.

Як підібрати сигару по фортеці

При першому знайомстві з сигарами ми радимо звернути увагу на вироби з категорії «mild» і «medium». Для дегустації можна купити кілька сигар різної міцності, оскільки легкі (»mild") вироби можуть здатися недостатньо яскравими і будуть менш запам'ятовуються. З яких легких сигар можна почати курити? Такі вироби можна знайти у Домініканських виробників, в широкому асортименті продукції з Нікарагуа, Гондурасу. А ось Мексиканські сигари, які за класифікацією належать до легких, можна віднести до категорії середніх по фортеці виробів.

Втім, фортеця є однією з тих характеристик, яка грунтується переважно на суб'єктивних відчуттях, і в певні моменти враження від однієї і тієї ж сигари можуть бути абсолютно різними.

Які сигари краще вибрати: свіжі або з витримкою

Добре відомо, що під час тривалого зберігання смак сигар змінюється. Причому мова тут йде не тільки про позитивні зміни, а й про зміни в негативну сторону. Якими вони будуть для кожного конкретного виробу-передбачити важко, тому для цього шанувальники сигар використовують свій власний досвід. Початківцям ми рекомендуємо зупинити свій вибір на свіжій продукції. Таким чином ви зможете скласти для себе свою власну карту сигар, виключаючи вплив довгострокового зберігання, і виробити алгоритм визначення смакових змін протягом того чи іншого терміну.

kak-vibrat-cigaruЯк правильно вибрати сигари

Тепер приділимо увагу безпосередньому вибору сигар. Перш за все звертаємо увагу на упаковку. Як правило, в ній може перебувати 10, 20, 25 і 50 сигар. Природно, що до того, як ви визначитеся зі своїми уподобаннями, купувати всю упаковку не варто.

Сигари поставляються як в індивідуальній целофановій упаковці, так і без неї. Наприклад, кубинська продукція найчастіше не має ніяких обгорток, але якщо вам все ж підвернеться така, то це вироби машинної скрутки. Випускаються сигари і в алюмінієвих тубах-цей варіант упаковки застосовується як для недорогої продукції, так і для виробів преміум-класу.

Коробка повинна бути виготовлена з кедра, будь-які дефекти і порушення цілісності наклейок виключаються, оскільки це може бути свідченням нелегального походження продукції. Обов'язково зверніть увагу на гарантійну наклейку. Наприклад, на Кубинських сигарах вона повинна бути наклеєна точно на розі між кришкою і фронтальною стінкою. Якщо вам зустрівся інший варіант, то, скоріше за все, ви маєте справу з підробкою. Дно коробки повинно бути обов'язково увінчано печаткою з кодом, звідки ви можете почерпнути інформацію про дату виробництва і виробника.

Тепер про написи на упаковці — ви повинні правильно їх читати, оскільки з їх допомогою можна отримати максимально повну інформацію про вміст. Скажімо, про ручному скручуванні свідчать написи hand rolled або hecho a mano, а при використанні виробником цільних тютюнового листя ви побачите на упаковці написи full-filler або tripa larga. Як ми вже писали вище, Країна-виробник-це місце, де були виготовлена продукція, а не Регіон зростання тютюну (виключаючи кубинські вироби).

Крім цього, на упаковці можна знайти дані про тривалість витримки тютюну і вже скручених сигар. Стандартні показники в першому випадку знаходяться в діапазоні від 1,5 до 4,5 років (переважна більшість сигар, що випускаються в світі, виготовляються саме з такого тютюну), а для скручених сигар цей термін буде варіюватися від 1 до 3 років.

Тепер перейдемо безпосередньо до сигар. Як визначити якісну сигару? Візуально колір покривного листа повинен бути однорідним, його поверхня — маслянистої. При наявності великих зеленуватих плям можна говорити про низьку якість продукції. Сигара повинна бути твердою і пружною: пересушені вироби будуть крихкими, а перезволожені — м'якими. Для того щоб визначити якість, покатайте її з легким натисканням — вона не повинна видавати хрускіт, а Покривний лист повинен залишатися цілим.

Тепер про запах-він повинен бути м'яким і приємним. Уникайте продукції з різким кислим ароматом, оскільки це найчастіше говорить про низьку якість сировини. Покладайтеся і на власні відчуття — запах сигари повинен вам подобатися. Втім, це стосується не тільки її аромату, але і зовнішнього вигляду, тактильних відчуттів — вам повинно подобатися все.

Марки сигар

Ніяких обмежень на вибір тієї чи іншої марки сигар не існує, але деякі орієнтири в цій справі все ж визначити потрібно, і тому ми вважали за потрібне дати свої рекомендації. У числі Кубинських брендів, які заслуговують на увагу, можна виділити Montecristo, Boliva. Що стосується виробників з інших країн, то ви можете сміливо віддати перевагу таким брендам, як Arturo Fuente, My Father. Це лише невелика підказка, так би мовити, початок вашого шляху в світ сигар, а далі ви сформуєте своє уявлення про «хороших» і «не дуже» сигарах.

Замість висновку: п'ять порад початківцям

soveti-nachinaushim-kuritelam-cigarНаостанок ми дамо ряд простих рекомендацій, які підкажуть, як вибрати сигару:

  • Купуйте сигари тільки у перевірених постачальників. Це такий же важливий момент, як і вибір самих сигар. Приділіть йому не менше уваги: вивчіть відгуки покупців, поспілкуйтеся на форумах і не женіться за низькими цінами. Якщо ви хочете отримати справжнє задоволення, краще трохи переплатити. Ми настійно рекомендуємо уникати покупки сигар у звичайних тютюнових кіосках, на лотках тощо.
  • Не піддавайтеся спокусі купувати дешеві сигари. Йдеться про вироби, скручування яких здійснюється машинним способом, а в якості начинки тут використовується рубаний тютюн.
  • Уникайте покупки пересушених і пошкоджених сигар, а також будь-яких інших, що викликають сумнів. Повірте, їх куріння не принесе Вам справжнього задоволення, що особливо неприпустимо для першої дегустації. Шанси, що» кубинські сигари " сумнівної якості дійсно виявляться справжнім продуктом, досить невеликі. До того ж не варто забувати і про те, що вони повинні зберігатися в особливих умовах, тому будь-які пошкодження, сліди цвілі і т.д. повинні змусити вас відмовитися від покупки.
  • Не варто обмежувати свій вибір будь-яким одним регіоном. Тестуйте продукцію з різних країн і формуйте свою думку про тих чи інших сигарах.
  • Не бійтеся здатися некомпетентними. Використовуйте будь-яку доступну інформацію: на форумах, блогах, у консультантів магазинів. На даному етапі у вас лише одне завдання-задовольнити свою потребу, тому поки відмовтеся від ролі досвідченого любителя сигар.