Види сигарних смаків, ароматів і їх відмінності

06 червня 2019

Смак сигари-це перш за все відчуття, що виникають, коли Сигарний дим дратує смакові і нюхові рецептори. Через те, що зачіпаються різні органи чуття, і ще тому, що в самому тютюні присутній завжди кілька різних смакових компонентів, враження при дегустації сигари дуже багатогранні. Смак її проявляється поступово, в ньому може поєднуватися безліч різних відтінків, а на завершення залишається особливий післясмак.

 

Сигарний смак-невичерпна тема для дискусій. Завжди є скептики, які скажуть, що людина не може відчувати при палінні квіткові, цитрусові або земляні нотки, смак кави або кориці, оскільки в тютюні їх немає і бути не може. Але це велика помилка. Кожна паличка зі скручених тютюнового листя має неповторний аромат. Цей аромат буде повторюватися в кожній сигарі свого сорту, а значить, відчуття, викликані сигарним димом, не випадкові — над кожною ноткою в букеті працювали кращі рецептурники блендів.

Від чого залежить смак сигари?

vkus-cigar

Тютюн-це продукт, вироблений природою. Рослина під час свого життєвого циклу — від висівання насіння в грунт до збору врожаю — накопичує в собі все найкраще з того, що дають йому земля, вода і повітря. Він вдячно відгукується на дбайливу турботу людських рук, а потрапляючи на стіл до майстерного торседора, приймає форму найдорожчого і вишуканого аксесуара, який у багатьох асоціюється із задоволенням на межі блаженства.

Що впливає на смак сигари?

  1. Регіон зростання тютюну.
  2. Тип грунту.
  3. Догляд за рослиною в процесі росту.
  4. Умови зберігання тютюнового листя.
  5. Технологія ферментації.
  6. Поєднання тютюнового листя в одній сигарі.
  7. Скручування.
  8. Індивідуальна чутливість смакових рецепторів.

Як погода, земля і волога впливають на запах і смак сигар?

Серед країн-виробників сигар є абсолютні лідери. Це Куба і країни Латинської Америки (Домініканська Республіка, Гондурас, Нікарагуа). Це не означає, що хтось надав їм монополію на постачання тютюнової продукції по всьому світу. Просто тут росте тютюн найвищої якості, з якого потім виготовляють найякіснішу продукцію.

Не можна забувати, що грунт в різних країнах, та що там говорити, навіть на двох сусідніх ділянках може мати різний мінеральний склад. І це неминуче позначається на рослинах, які там ростуть. Для тютюну ідеальними є пухкі, легкі, структурні грунти або підзолисті, сероземні. Тютюн любить сонце, вологу і тепло. Властивості тютюнового листа, вирощеного під прямими і під розсіяними сонячними променями, будуть дуже відрізнятися.

Який смак сигар найбільших виробників у світі: Куби і Домініканської Республіки?kubinka-s-cigaroy

Куба-єдина країна, де виробництво тютюнової продукції налагоджено повністю на своїй сировині. Кліматичні умови на острові є оптимальними для вирощування тютюну найвищої якості. У вирощуванні, обробці, сортуванні, ферментації тютюну і на всіх інших етапах виробництва використовується виключно ручна праця — праця великих майстрів своєї справи. Смакові особливості кубинських сигар - це гармонійне поєднання відтінків, їх різноманіття. Хто одного разу спробував справжній смак кубинської сигари, вже ніколи не сплутає її з іншими і легко відрізнить підробку.

Чим відрізняється смак сигар з Куби від Домініканських?

Домініканська Республіка займає почесне друге місце в списку країн, що постачають тютюнову продукцію найвищої якості на світовий ринок. На Домініканській землі є все для вирощування першокласного тютюну: і сприятливий клімат, і благородні грунти. На тютюнових плантаціях країни вирощують тютюн трьох сортів:

  • Olor Dominicano-сорт, що росте тут з давніх часів;
  • Piloto Cubano-вирощений з насіння, привезених з Куби;
  • San Vicente-гібрид сорту Piloto, виведений кубинськими селекціонерами.

Виробники імпортують тільки покривні листя. Вся продукція, як і на Кубі, виготовляється вручну, тому дуже цінується. Смак Домініканської сигари оригінальний на тлі класичного аромату Кубинських виробів, але тим він і приваблює гурманів.

Кожен нюанс важливий у формуванні ароматичних характеристик тютюнового листа, тому сигари різних країн мають впізнавані і абсолютно не схожі один на одного відтінки смаків.

Як впливає на запах і смак сигар технологія виробництва?

Безумовно, визначальними факторами того, який смак у сигар вийде на виході виробничого процесу, залежить від особливостей цього процесу, а саме:

  1. Ферментації і витримки.
  2. Компонування ароматів.
  3. Скручування.

proizvidstvo-cigar

Перш ніж тютюновий лист буде використаний в скрутці готового виробу, він проходить кілька етапів підготовки: сушку, ферментацію, витримку. Ці процеси дозволяють розкрити в тютюні багатющий спектр смакових відтінків. Гамма природних відтінків аромату у сигар настільки широка, що з нею не можуть змагатися ні вина, ні інші алкогольні напої.

Однак більшість ароматів "заховано" в сигарі до того моменту, поки її не підпалять. Ось тоді звільняється цілий букет запахів, заради яких тютюн проходить такий довгий і складний шлях.

Який запах у сигари ви відчуєте при курінні, залежить від комбінації тютюнового листя у виробі. Головні складові сигари:

  • Наповнювач.

Він розташовується в самому центрі вироби, а за своїм змістом заслужено вважається душею сигари. У наповнювачі сконцентровані основні елементи унікального букета тютюнового листя. Майстри зі створення рецептів змішують Найрізноманітніші види тютюну, вирощені в різних умовах, різних регіонах і навіть різних країнах, що відрізняються витримкою.

  • Сполучний лист.

Його призначення-обернути і щільно зафіксувати наповнювач, надати сигарі форму. Секрет сполучного листа — не стільки в смаку (він радше підкреслює запахи, ніж доповнює), а в здатності підтримувати горіння тютюнових листків протягом тривалого часу.

  • Покривний лист.

Не менш важлива частина сигари, ніж дві попередні. Він дуже тонкий, гнучкий, але бездоганно гладкий. Має рівномірний колір. Відповідає за естетичність сигари і її смакові якості. Покривні листя не впливають на міцність, але вносять в Сигарний дим Додаткові ароматичні нотки.

До речі, чому у сигари такий смак, залежить також від її форми, довжини, товщини, фортеці. Пряма циліндрична сигара горить рівномірно і більш плавно розкриває всі нюанси аромату. Для виробу з потовщенням по центру характерна яскрава зміна запахів. У міцних сигарах всі аромати дуже насичені, а в сортах mild — приглушені і не такі запам'ятовуються.

Аромати і смаки сигарного тютюну: всі відтінки задоволення

Які смаки у сигар? У димі при розкурюванні сигари відкривається багатюща гамма смаків: пряний або землянистий, шоколадний або горіховий. Можна відчути солодкість карамелі, гостроту перцю, кислинку або явний солоний присмак.

Незважаючи на велику різноманітність смакових відтінків сигарної продукції, існує тільки два джерела їх походження: рослинні і отримані в процесі ферментації тютюнового листя.

Природні нотки-це аромат квітів, трави, деревини, фруктів... а ось домішка таких нот в букеті, як запах поту, в'яленого м'яса або сиру — це вже продукт ферментації. І ферментований тютюн дозволяє отримати безмежну безліч смакових відтінків, на основі яких створюються нові оригінальні рецепти.

У дегустації сигар існує своя система класифікації, яка допоможе нам краще зрозуміти все багатство палітри сигарних ароматів.

Група рослинних відтінків смаку

cigara-s-vkusom

У порівнянні з іншими групами ароматичних нот, ця гамма-сама природна, а тому не має яскравих, різких ароматів. Але в складі сигари завжди присутній хоча б один вид рослинного аромату.

Найбільш часто зустрічаються рослинні ноти:

  • Тютюновий-самий звичайний, завжди впізнаваний, фундаментальний аромат в будь-якій сигарі.
  • Трав'янистий - цей смак присутній у всіх тютюнових виробах, де використовується зелений Покривний лист тютюну. Аромат трави зберігається тому, що в зеленому листі залишаються здатні передавати його хлорофіли.
  • Аромат сіна. Це теж аромат трави, тільки підсушеної або лежалої.
  • Чайний аромат-один з найтонших, невловимих в палітрі рослинних нот, характерний для «зрілих» сигар (з хорошою витримкою тютюну).
  • Моховий запах - в ньому чітко чується запах трави, сирої землі.
  • Овочевий. Назва об'єднує всі види зелені овочевих культур.
  • Деревне-ціла група смачних і дуже цінних в сигарному букеті ароматів.

Найбільш часто зустрічаються деревні види аромату сигар:

  • Дуб. Найчастіше аромат проникає в тютюн внаслідок витримки його в дубових бочках. Але є сорти, де дубові нотки присутні природним чином. У сигарі з натуральним дубовим смаком відчуваються дубильні речовини і характерна сухість у роті після куріння.
  • Кедр. Цим запахом насичуються сигари, що зберігаються в кедрових хьюмідорах або спеціальних коробках.
  • Дим, характерний для горіння різних сортів деревини, тліючих тирси.
  • Квіткові-ці аромати виділені в окрему групу, хоча їх можна було б віднести до категорії трав'янистих. Для сигар це нетиповий смак, проте, він іноді зустрічається.

Види смаків сигар для гурманів: спеції

cigara-s-speriyami

Це дуже яскрава і насичена палітра ароматів:

  • Анісовий (лакричний) - приємна солодкість, яка раптово відкривається на фінальному етапі куріння сигари.
  • Кориця-улюблений багатьма теплий і трохи гострий відтінок, такий характерний для спеції. Запах кориці чітко чути в тлінні листя Ligero. Він ідеально звучить, коли змішується з вершковим і горіховим смаком, як, наприклад, в Bellas Artes від AJ Fernandez.
  • Кардамон-сильний камфорний аромат, типовий для однієї з найдорожчих прянощів в світі.
  • Гвоздика. Хто хоч раз використовував гвоздику в кулінарії, знає, що спеція має сильний і впізнаваний запах. У сигарах він проявляється не менш яскраво, ніж в улюблених стравах.
  • Перець. Перчинка зустрічається в більшості сигар з покривним листом Corojo, Ligero. В одних сигарах, наприклад в SAN LOTANO MADURO, зустрічаються нотки білого перцю. В інших, наприклад PADILLA 1932 OSCURO, намішано одночасно кілька різних перців.
  • Кмин-злегка мускусний, деревно-димний смак.

Справжній вибух смакових відчуттів викликає вміло змішаний букет спецій, коли навіть важко визначити окремо кожну ноту. Сигари з таким складним складом відносять до групи пряних смаків.

Найсмачніші сигари-з ароматом фруктів, горіхів і солодощів

Фруктові нотки в сигарному димі ледь виражені, але все ж вони зустрічаються досить часто. Найцікавіші смаки:

vkus-cigar-s-fruktami

  • Цитрусовий. Характерний аромат, властивий деяким видам тютюну. Але іноді нотка цитруса проявляється внаслідок неправильного бродіння і витримки листа.
  • Аромат цедри.
  • Вишневий-один з найбільш рідкісних смаків. Благородний відтінок вишневої кісточки можна почути в деяких сигарах під самий кінець куріння.
  • Патока-солодкість, яку важко не впізнати.
  • Ізюм - а ось цей смак настільки тонкий і невловимий, що помітити його можуть тільки дуже досвідчені курці. Зустрічається дуже рідко.

Горіхові види запаху сигар

Присмак горіха в сигарному димі-досить поширений. Він проявляється приємною солодкістю кешью або вишуканим ароматом смаженого мигдалю, запахом арахісу або більш насиченим ароматом арахісового масла, приємною гіркотою волоського і солодкою пряністю мускатного горіха (як в PADILLA CAVA з нікарагуанським наповнювачем), млосними мигдально-солодкими нотками марципану. Найрідкісніший аромат в горіховій палітрі-фісташковий.

Мінеральні види смаку сигар

Саме ці відтінки аромату сигари відображають те, як і де вирощувався тютюн. Формуються вони відповідно до складу грунту, кліматом, типом добрив.

Які смаки тютюну сигар розрізняють в цій групі?

  • Землистий. Смак сухої або мокрої землі зустрічається в різних сортах тютюнових виробів, але найбільш виражений він в продукції з Нікарагуа, де часто виступає основним в букеті.
  • Графіт. Цей характерний присмак знаком кожному учневі школи-смак стрижня в простому олівці.
  • Мінеральний-аналогічний попередньому, але має слабке синтетичне післясмак.
  • Тварини відтінки. Сюди відносяться запахи, які можна зустріти на обори: суміш трави, землі, шкіри, сіна…
  • Солі. Солоний смак зустрічається в різних марках тютюну, але найбільше він притаманний саме кубинським сигарам.
  • Цвіль. Даний аромат має багато різних відтінків: запах гниючої листя, мокрого пилу, дрантя, запах підвалу або горища та ін.

Яскравий зразок гармонійного звучання мінералів в поєднанні зі спеціями — сигари NICARAO CLASICO ANNO VI, насичений смак яких-один з найбільш пам'ятних.

Є також аромати, які складно віднести до певної групи.

Який смак у сигари з таким запахом?

  • Смак хліба-дріжджового тіста, свіжої випічки або підсмаженого тосту. Дуже поширений відтінок.
  • Карамель. Приємні вершкові відтінки цього аромату найбільш виражені в окремих покривних листах, вирощених в Камеруні.
  • Смажений. Сюди відноситься присмак їжі, зокрема м'яса, приготованого на сковороді, на грилі.
  • vkus-cigar-s-coffe

    Кава. Кавові нотки присутні в багатьох видах сигар. Вони чудово поєднуються з типовим тютюновим смаком, тому мають багато шанувальників. Існують різні відтінки кави: гіркий Еспресо, ніжна кава з вершками, мокко і ін.
  • Шоколад. Нотку гіркого або молочного шоколаду почути можна вже на заключній стадії куріння сигари.
  • Мед-аромат, що уловлюється тільки в дуже дорогих сигарах, тютюн яких пройшов хорошу тривалу витримку.
  • Вершки. М'який вершковий присмак сигари набувають завдяки покривному листу Connecticut Shade. Смак відкривається відразу і присутній протягом усього процесу куріння.
  • Шкіра - цей аромат приємно розбурхує рецептори нюху на видиху диму через ніс.

Несправжні сигарні запахи

В описі сигар використовуються визначення, які скоріше є відображенням відчуттів, але мають мало спільного з справжнім смаком тліючого тютюну. Отже, вигадані смаки тютюну сигар:

  • Аміак-неприємний запах, результат порушень правил ферментації або неправильної витримки тютюнових виробів.
  • Жорсткий. Так називають дим сигар високої фортеці, а також з домішкою ароматів спецій, зокрема перцю.
  • Сухий. Також не має відношення до смаку, а пов'язаний з відчуттями, що супроводжують процес куріння. Сухість у роті з'являється через наявність в складі тютюну дубильних речовин.

Який аромат у сигар воліють новачки і досвідчені курці?opitniy-kusilshik-cigar

Новачки тільки освоюють тонкощі сигарної філософії: як обрізати сигару зі знанням справи, Як правильно тримати її, як вдихати дим, щоб відчути в повній мірі всі нюанси смаку. Шлях новачка-знайомство з різними сортами тютюну, пошук найбільш яскравих, смачних ароматів, визначення власних уподобань. У цій справі не варто поспішати або обмежувати себе у виборі, наприклад, тільки кубинськими сигарами. Потрібно пробувати сорти різної форми і фортеці. Тільки досвідченим шляхом можна знайти по-справжньому свій аромат.

ПРОФІ вже точно знають, в яких сигарах є саме те, чого вони чекають: запах, смак, насолоду... у більшості випадків досвідчені tabaquero купують добре знайомі, улюблені марки сигарної продукції і лише зрідка пробують нові смаки. У цьому сенсі Профі можуть позаздрити новачкам, адже попереду їх чекає багато приємних сюрпризів, нових відчуттів.

Інтернет-магазин Cigars.com.ua — за різноманітність смаків і вражень, оскільки кожна сигара-це витвір мистецтва, що таїть в собі нерозкриті секрети. Наш каталог-скарбничка кращих сигарних ароматів світу-постійно поповнюється новими шедеврами. І ми запрошуємо вас разом з нами робити нові яскраві відкриття в світі справжнього задоволення.