Як робляться справжні кубинські сигари?

09 серпня 2022

Те, що кубинські сигари найкращі, знають навіть ті, хто ніколи їх не курив. Сьогодні є багато виробників тютюнових виробів, чия продукція теж відмінної якості, з чудовими смаковими характеристиками, але все ж кубинська сигара — завжди на першому місці. Виробники досі не розкривають секрети про те, як роблять сигари на Кубі. Можливо, справа в особливих умовах для вирощування тютюну. Однозначно є і виробничі нюанси, тонкощі майстерності, що передаються з покоління в покоління.

Виробництво сигар на Кубі-це історія довжиною в кілька століть, яка розповідає нам, з чого складається кубинська сигара, яку має форму, колір, міцність, смак і аромат.

Виробництво кубинських сигар: міфи і правдапроизводят кубинские сигары

Самокрутки з листя рослин для пускання диму робили індіанці Південної Америки. Але ідея сигари, яка згодом буде випущена в масове виробництво і стане популярною у всьому світі, з'явилася у іспанських завойовників, колонізуючих території Нового Світу в XV-XVI століттях. А ось перша фабрика з виробництва сигар була відкрита конкістадорами на Кубі. Саме тому світ дізнався кубинські сигари, а сигара і донині асоціюється з острівною державою.

Довгий час в Європі існувала заборона на ввезення тютюнових виробів з колоній. Заборону зняли в 1717 році. Як тільки європейцям стало доступно куріння сигар, ароматні кубинські палички з листя тютюну стали курити у всіх європейських країнах.

У ті часи існувало багато легенд про те, як роблять сигари на Кубі. Згідно з однією з них, листя тютюну на своїх струнких стегнах скручували чарівні мулатки. Ця красива історія не може бути правдою, тому що для гарної скручування сигари потрібно докласти чималу фізичну силу, тому така робота і тоді, і тепер традиційно є чоловічою.

Що точно не підлягає сумніву-в Кубинських сигарах використовується тільки добірний, найякісніший тютюн, тому вони так високо цінуються у всьому світі. Найвідоміші марки-Cohiba Robustos, Romeo y Julieta.

Треба сказати, що ТМ Cohiba, існуюча вже більше 40 років, є найвідомішою в світі і одночасно-державним надбанням країни, стратегічно важливим підприємством, яке ретельно охороняється від сторонніх.

Як робити сигари з тютюну? Анатомія виробу

Для початку розберемо склад кубинських сигар. Кожен виріб обов'язково має три складові:

  1. Внутрішній елемент-наповнювач.
  2. Формуючий (Сполучний) лист.
  3. Зовнішній елемент-Покривний лист.

Наповнювач - це "родзинка" кубинської сигари. В середину кладуть подрібнені або цілі листя тютюну (Short-filler або Long-filler). Цей мікс і надає сигарі характерний смак і неповторний запах, за яким гурмани вибирають улюблені сорти тютюнових виробів. Як правило, в начинці присутній від двох, але не більше п'яти сортів тютюну.

Середній сполучний шар допомагає сформувати виріб певної довжини, товщини, а також служить посудиною для «начинки». У виборі сигари як ніколи доречно вираз, що форма визначає зміст. Сьогодні, крім класичних сигар у формі циліндра, можна купити вироби найнесподіваніших оригінальних форматів: загострені, що розширюються до кінця або по центру і ін.Для скріплення сигари використовуються тютюнове листя, які не впливають на загальний смак диму.

І нарешті, покривний шар, що огортає сигару, - найдорожчий, найкращий, найтонший. Він повинен бути ідеально гладким, еластичним, рівномірного кольору, без плям і прожилок. Більш того, Покривний лист володіє тонким ароматом і вносить свій відтінок в запах сигарного диму.

З якого тютюну роблять сигари?

Щоб тютюн досяг потрібного ступеня зрілості, йому потрібно 18 тижнів. Кожен ярус листя на тютюновому кущі має свої унікальні властивості. Ось тільки три основних типи тютюну, які потрапляють в начинку сигари:

  • Ligero;
  • Seco;
  • Volado.

Перший-листя верхнього ярусу. Вони обласкані сонцем і містять найбільше нікотину. Лист Ligero повільно горить, але зате він відповідає за міцність сигари. Його розташовують в самому центрі скручування.

Листя Seco з середнього ярусу тютюнового куща багаті ефірними маслами і дають при горінні той чудовий насичений аромат, який і цінується в сигарах найбільше.

Третій тип-листя самого нижнього ярусу. Вони не "втручаються" в смак сигари, але мають щільну структуру і відмінно горять. Листя Volado забезпечують довгий тління тютюнового виробу.

Як роблять сигари на Кубі: основні етапи виробничого процесу

Насправді шлях виготовлення кубинської сигари починається з маленького зернятка і складається не з однієї сотні маленьких, але важливих кроків, поки виріб дійде до покупця. Ми ж проведемо скорочений екскурс по темі, Як виготовляють сигари, торкнувшись тільки ключових етапів виробництва:производство сигар

  1. Ферментація.

    Ферментація-це одночасно дуже складний і вельми важливий етап. На цьому етапі тютюн набуває свої кращі якості, досягає оптимального вмісту смол, нікотину. Мета ферментації-домогтися максимально високої якості тютюнового листя і мінімізувати шкоду для користувачів від куріння сигари.

  2. Сортування.

    На етапі сортування тютюнове листя очищаються від стороннього сміття, браку, сортуються за розміром, щільністю та іншими характеристиками. Але все не так просто, як здається. Кожен лист перевіряється на предмет пошкоджень. Якщо трапляються листи з товстими стеблами, то спеціально навчений працівник акуратно видаляє їх, намагаючись зберегти цілісність листа.

  3. Купаж.

    Купаж, по суті, - створення блендів (сумішей тютюну). Це найскладніша, відповідальна і тонка робота. Майстру належить класифікувати листя за типом аромамасел, відібрати відповідну сировину і правильно його змішати. Такій роботі навчитися можуть тільки одиниці людей, що володіють особливим талантом до дегустації ароматів.

  4. Формування.

    Після ретельного відбору листя за справу беруться майстри, що спеціалізуються на доданні сигарам форми.

  5. Маркування.

    Готові тютюнові вироби сортують, маркують відповідною наклейкою і пакують в коробки.

Готові тютюнові вироби сортують, маркують відповідною наклейкою і пакують в коробки.

Як змінилася технологія виробництва сигар на Кубі за останні сто років?современное производство сигар

Донині у виробництві кубинських сигар використовується ручна праця. Люди, які працюють на фабриках Куби, майстерно володіють тонкощами ремесла. Кожен з них стає справжнім профі в своєму ремеслі, будь то ВИРОЩУВАННЯ або збірка тютюну, скручування, сортування, обрізання стебел з листа. З покоління в покоління вони передають свій досвід, знання, як правильно робити сигари, щоб з року в рік одна і та ж марка сигар зберігала свій оригінальний букет.

У кожну сигару вкладено чимало праці, щоб ви могли насолоджуватися її справжнім смаком. Тому тютюн з Куби не тільки найякісніший, але і найдорожчий. Висока вартість-мабуть, єдиний мінус цієї продукції. Коробка сигар Cohiba Esplendido у себе на батьківщині коштує близько 380$, в Канаді — близько 800$, а в європейських країнах — вже понад 1000€. Деякі колекційні сорти коштують до 1000$ за одиницю. І це не символ розкоші, не пустощі, а розуміння істинної цінності насолоди.

Якщо ви так само високо цінуєте тонкий аромат сигари, в якому вгадуються шоколадні, цитрусові нотки, кедрові або коричні відтінки, цілий букет тропічних спецій, знайте - у вас є однодумці і вірні помічники в особі співробітників інтернет-магазину cigars.com.ua. Нам є що розповісти вам про традиції створення кращих в світі сигар, про те, як їх правильно курити. Нам відомо, ким були самі відомі курці сигар і що для них означало це вишукане захоплення. І у нас є що запропонувати новачкам і курцям зі стажем-сигари ручної роботи кращих виробників Латинської Америки, багато з яких є тільки в cigars.com.ua.

0.00%
Осталось: