Поєднання сигар з алкогольними напоями

13 червня 2022

Кіноіндустрія ставить моду на багато речей. Куріння сигар у більшості асоціюється з образом мафіозного боса чи успішного мільйонера. Загальною рисою цих впливових кіногероїв є куріння тютюну з келихом віскі або коньяку в руці. Таке поєднання вважається класичним, але не єдиним.

Продукція, куплена в інтернет магазині сигар Cigars, відрізняється високою якістю. Проте, навіть елітні вироби можуть не розкрити весь свій букет. Міцні напої можуть підкреслити вишуканий аромат тютюнового листя, залишити приємний післясмак. Початківцям буває дуже складно виділити різні ноти диму та алкоголю. Фахівці радять розпочинати дегустації сигар з кавою, а потім поступово змінювати напої у пошуках ідеального поєднання.

Розрізняють кілька груп алкоголю, що підходить до сигар:

  • міцністю від 40 градусів (віскі, коньяк, арманьяк, кальвадос, ром);
  • 20 градусів (портвейн, херес, модера та деякі лікери);
  • від 8 до 16 градусів (вино).

Секрет поєднання пояснюється простою органічною хімією. У природі існує два види запахів: природні та отримані в процесі ферментації. При створенні сигари натуральний аромат трави посилюється у процесі сушіння. Тобто рослинний і ферментований запахи змішуються, і дарують поціновувачу неповторний букет тонких ароматів. Дим сигар не втягують, як у сигаретах. Його затримують, щоб відчути смак та запах, а потім повільно видихають через рот.

Головне правило у поєднанні сигар з алкоголем – гармонія у кожній ноті. Багатий смаковий букет міцних сортів тютюну наголошують на витриманих напоях. Легкі сигари цікаві у поєднанні з нижчим градусом.

Правильний підбір вина до сигари

Цукор вбиває смак, тому відразу варто відмовитись від усіх напівсолодких напоїв. Червоні вина багаті на танін, залишають в'яжучий післясмак мовою. Це теж не сприяє насолоді сигарами. Краще вибирати біле вино до легких сортів тютюну. Гурмани виділяють сигари, виготовлені в Гондурасі та легкі сигари з Нікарагуа.

Чим більша витримка алкоголю, тим сильніше розкривається його букет. Тому куріння сигар супроводжують елітними винами і ніколи не використовують молоді напої. Англійці вважають ідеальним поєднанням витриманий портвейн та пряний тютюн. З вином гармонують фруктові та трав'яні смакові відтінки.

Шампанське подобається далеко не всім гурманам. Якщо його пробувати, то не крижаним. Аромат легких сигар чудово підкреслюють сорти ігристого з фруктовим присмаком. Хоча вино і можна вживати із сигарами, шанувальників такого поєднання не надто багато.

Багатогранний букет віскі для розкриття аромату сигар

Найкіношніше поєднання, яке полюбилося багатьом курцям. Віскі досить агресивний алкоголь, тому з ним варто бути обережнішими. Кожен його різновид гармоніює з певним сортом сигар.

Фортеця кубинського тютюну та його насичений аромат підкреслюється за допомогою фруктових або квіткових відтінків віскі. Тут краща односолодова основа, або купаж із дуже старих спиртів. Молоді сорти можуть "загубитися" на тлі кубинських сигар.

Домініканські тютюнові вироби мають менш багатий букет ароматів. Такі сигари чудово поєднуються з алкоголем без яскравого різноманітного букета. Блендед-віскі відмінно підкреслить відтінок сигари з Домінікани. З іншими різновидами тютюну вживають ірландські та шотландські сорти алкоголю. Натуральний багатий смак та аромат посилюють палітру відчуттів від куріння.

Традиційний коньяк із сигарами

У цьому випадку підвищений градус може покращити відчуття. Молодий коньяк має надто яскравий смак. Він підігріває все у роті, забиваючи ароматні ноти сигари. Старі напої за час своєї витримки поступово розкривають багатство смаку та аромату. При дегустації можна побачити ванільні нотки, мед, карамель, сухофрукти або деревні мотиви, які вигідно підкреслюють аромат тютюну.

Якість сигари також має велике значення. Для пересушеного листя підійде «гарячий» молодий коньяк. Також важливо стежити за кількістю танінів у напої. Речовина посилює терпкий присмак тютюнового листя, залишаючи після себе неприємні враження. Коньяк підбирають під великі сигари середньої фортеці. Найкраще з цим алкоголем поєднується тютюнове листя з Гондурасу, Домінікани або Куби.

Класичний дует рому та сигар

Обидва продукти родом з однієї місцевості, тому можна припустити, що це було перше поєднання алкоголю з сигарами. Цей союз може задовольнити витончений смак цінителя та зробити фурор на смакових рецепторах новачка. Як і для інших алкогольних напоїв, для рому характерний унікальний аромат, букет якого дедалі більше розкривається з кожним роком витримки.

Міцні сигари з Гондурасу, Куби та Домінікани нерідко мають землистий відтінок у післясмаку. Згладити його допоможуть солодкі ноти темного рому великої витримки. М'який тютюн, який вирощують на Ямайці та Домінікані, ідеально підходить для світлого рома. При цьому молодого світлого алкоголю у поєднанні з витриманими сигарами краще уникати.

З якими напоями не варто поєднувати сигари

Секрет популярності алкоголю з тютюном простий – деякі ноти смаку та аромату сигари розкриваються лише при взаємодії зі спиртом. Якщо куріння без проблем відчуваються відтінки шоколаду чи перцю, то виявлення аромату кориці потрібно підключати міцний алкоголь. Іноді новачки можуть перестаратися з дегустацією, але слід забувати, що великі порції міцних напоїв притуплюють відчуття.

Деякі види алкоголю не можна вживати із сигарами:

  • напої міцністю понад 43 градуси;
  • напої міцністю менше 8 градусів;
  • білі спиртні напої: горілка, граппа, джин, текіла;
  • солодкі або занадто кислі напої;
  • напої зі слабко вираженим «букетом».

Смак невідповідного алкоголю може повністю забити аромат сигари і зруйнувати задоволення від дегустації. Наприклад, пиво дуже кисле, за рахунок чого глушить дерев'яні нотки тютюну. Зі слабоалкогольних напоїв варто виділити грог і глінтвейн. Вони хоч і не є ідеальними партнерами для сигари, проте досить успішно наголошують на її букеті. Міцні напої в жодному разі не можна пити залпом. Вони повинні сприяти розкриттю смаку та аромату тютюну, а не вдаряти в голову.

Щоб насолодитись всією унікальною палітрою відчуттів, потрібно глибоко вдихнути запах напою. Потім обережно змочити губи, і зробити невеликий ковток, потримавши алкоголь у роті. Після цього можна приступати до сигари. Насичений аромат під впливом спиртів, що залишилися на зубах, максимально розкриється, подарувавши незабутні відчуття.

Новачки повинні знати, що у алкоголю з сигарами існує три стадії взаємодії. На першій домінує напій, заглушаючи тютюн. Не варто переживати про помилку у виборі алкоголю. Незабаром відчуття стануть найяскравішими, встановиться рівновага між спиртом та сигарою. Потім дим поглине смак алкоголю, подарує свої неповторні нотки. Правильно підібраний напій з якісною сигарою підірвуть рецептори унікальною феєрією смаку та аромату.